back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μ. Δασκαλάκη: Σε διαρκή επιφυλακή Κ.Υ.Α.Δ.Α και Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή παραμένει ο Δήμος Αθηναίων και το Κ.Υ.Α.Δ.Α. για την προστασία των αστέγων από το κρύο εν όψει του σφοδρού ψύχους στην Αττική. 

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), κ. Μελίνα Δασκαλάκη, υπενθύμισε ότι από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίεςπαραμένουν ανοιχτές δομές και χώροι όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν καταφύγιο, να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν και να προστατευτούν από το κρύο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, βρίσκονται σε 24ωρη λειτουργία οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων (Αχαρνών 3), στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60) και στη Λέσχη Φιλίας «Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο (Χέλντράιχ 15). 

Παράλληλα, τόνισε ότι  οι ομάδες του “Street Work’’ του Δήμου Αθηναίων, οι «φύλακες-άγγελοι» για τους άστεγους της πόλης μας βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της Αθήνας για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. 

«Πάντοτε, όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, το ΚΥΑΔΑ  βρίσκεται σε  διαρκή επιφυλακή. Από τις  11 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί  αυξημένες έξοδοι των ομάδων “Street Work” που δουλεύουν στο δρόμο. Επισκέπτονται όλους τους αστέγους, σε όλα τα όρια του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να τους προτρέψουν να πάνε στις δομές για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, όταν τους επισκεπτόμαστε, τους προσφέρουμε κουβέρτες, sleeping bags, ζεστό τσάι, τρόφιμα και φυσικά – εάν χρειαστεί- τους μεταφέρουμε εκεί που πρέπει». 

Σκιαγραφώντας το προφίλ των αστέγων, σημείωσε ότι «στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για άνδρες άνω  των 50 ετών που είτε δεν έχουν κανέναν συγγενή είτε είναι αποκομμένοι από την οικογένειά τους και δεν επιθυμούν να γνωρίζει το συγγενικό τους περιβάλλον ότι βρίσκονται στους δρόμους». 

 Ωστόσο, η κ. Δασκαλάκη, επισήμανε ότι συχνά καθίσταται δύσκολο να πειστούν κάποιοι εξ αυτών να εισαχθούν στις δομές, επιλέγοντας να συνεχίζουν να ζουν στα πεζοδρόμια της πόλης.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο, πλην σπανίων εξαιρέσεων, έχουν προσεγγιστεί και για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να μεταβούν στις δομές. Χρειάζεται ένας συντονισμένος τρόπος για να γίνει αυτό. Κάποιες φορές απαιτούνται εισαγγελικές παρεμβάσεις τις οποίες προσπαθούνε να παίρνουμε. Επίσης, είναι σημαντική η συνδρομή ψυχιατρικών νοσοκομείων γιατί πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις. Πάντως, όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν πειστεί να φιλοξενηθούν σε μια δομή, αλλά οι δομές είναι ανοιχτές και τους περιμένουν». 

 Τέλος, η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους αστέγους τίθεται ως στόχος η εξάλειψη της αστεγίας ως το 2026-2026. 

«Πρόκειται για έναν στόχο που απαιτεί θεσμικές και συντονισμένες αλλαγές και εντατική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι οι Δήμοι,  τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και επίσης μέσω της συνεργασίας με τη  Δικαιοσύνη, ακόμα  και με την αστυνομία, με τον σωστό τρόπο. Είναι κάτι που αποδίδει και υπάρχει μεγάλη διαφορά τα τελευταία χρόνια». 

 

*Στην τηλεφωνική γραμμή 210-5246515 του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων αλλά και στο 1595  μπορείτε να κάνετε αναφορές για άστεγους που χρειάζονται βοήθεια.  

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα