back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Ουάσιγκτον απομακρύνει τις οικογένειες των διπλωματών της από την Ουκρανία – Ψυχραιμία συστήνουν η ΕΕ και το Κίεβο

Διαβάστε επίσης

Σε σημείο με πολύ δύσκολη επιστροφή οδηγούνται οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς το ΝΑΤΟ έθεσε τις δυνάμεις του σε ετοιμότητα και οι χώρες μέλη αποστέλλουν επιπλέον  πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει την συγκέντρωση στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας και γύρω απ’ αυτή. Την διαρκή επιδείνωση της κρίσης ενίσχυσε σήμερα η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν από την Ουκρανία τις οικογένειες των Αμερικάνων διπλωματών, κίνηση που δυσαρέστησε το Κίεβο αλλά και την ΕΕ .

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε ήδη την εντολή στις  οικογένειες διπλωματών να εκκενώσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, ενώ και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ που δεν χρειάζονται στην περιοχή καλούνται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία . Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον με οδηγία του Υπ. Εξωτερικών «συνιστά έντονα» στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Μία από τις διάφορες εναλλακτικές που συζητούνται προβλέπει έως και 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Ο αριθμός θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Δεν έχει ακόμη εξεταστεί η μεταφορά στρατευμάτων στην ίδια την Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενω οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία, η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία.

Η Γαλλία από την πλευρά της έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, μεταξύ άλλων με τέσσερις πολυεθνείς μονάδες μάχης στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Αυτές οι μονάδες, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα, είναι πολυεθνείς και έτοιμες για μάχη. Η παρουσία τους καθιστά σαφές ότι μια επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα θεωρείται επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας πριν από το 2014.

Ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας προειδοποίησε σήμερα για την απειλή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. “Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου είχε τραγικές συνέπειες στην Κεντρική Ευρώπη, σπαταλήσαμε κάμποσες δεκαετίες”, είπε ο Πίτερ Σιγιάρτο και πρόσθεσε πως η Ουγγαρία υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες και συνομιλίες προκειμένου να επιλυθεί η αντιπαράθεση.

Η Ουκρανία έκρινε σήμερα “πρόωρη” και “υπερβολική” την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τις οικογένειες των διπλωματών της που έχουν τοποθετηθεί στο Κίεβο εν μέσω φόβων για μια ρωσική εισβολή.Αντίθετη των ΗΠΑ  στάση κρατά η Ευρωπαική Ενωση καθώς υτην παραμονή των οικογενειών των διπλωματών της ΕΕ στο Κίεβο επιβεβαίωσαν οι Βρυξέλλες. 

“Σεβόμενοι το δικαίωμα των ξένων κρατών να εγγυώνται την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών, θεωρούμε αυτό το μέτρο από την αμερικανική πλευρά πρόωρο” και “υπερβολικό”, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Όλεγκ Νικολένκο σε ανακοίνωσή του. Παρά την τρέχουσα ένταση, “η κατάσταση της ασφάλειας δεν έχει δει καμία ριζική αλλαγή τον τελευταίο καιρό: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παραμένει σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα (της Ουκρανίας) άρχισε ήδη τον περασμένο Απρίλιο”, γνωστοποίησε ο Νικολένκο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε “διατήρηση της ψυχραιμίας”, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως τις “προσπάθειες” της Μόσχας για την “αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία”.

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει λόγο να “δραματοποιούνται” οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ότι η ίδια δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ όσον αφορά την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στις οικονομικές κυρώσεις και δηλώνει  έτοιμη να επιβάλει «πρωτοφανείς» τετοιες κυρώσεις, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ ο αυστριακός ομόλογός του υπογράμμισε ότι όλα τα είδη των οικονομικών κυρώσεων είναι πιθανό να επιβληθούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με συνολικές, πρωτοφανείς κυρώσεις, αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γέπε Κόφοντ, αρνούμενος να πει ποιοι τομείς θα αποτελέσουν στόχους των κυρώσεων.

«Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει, ο (πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι το τίμημα για τη χρήση προκλήσεων και στρατιωτικών δυνάμεων για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ υψηλό… Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τις πιο αυστηρές κυρώσεις, πιο αυστηρές απ’ ό,τι το 2014», δήλωσε.

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία τον Ιούλιο του 2014, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, στοχεύοντας τους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας.

Οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Γερουσία παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο για να τιμωρήσουν ενδεχομένως ρώσους αξιωματούχους και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς και ρωσικούς τραπεζικούς θεσμούς.

Εντούτοις ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να σκεφτούν προσεκτικά όταν εξετάζουν κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που υπάρχουν για να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι.

Όμως επισήμανε επίσης ότι η Αυστρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της, προσθέτοντας, όταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2, πως η επιβολή κυρώσεων σε κάτι που ακόμη δεν λειτουργεί, δεν αποτελεί αξιόπιστη απειλή.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην ξεσπάσει πόλεμος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Προς το παρόν, η ΕΕ δεν σχεδιάζει να αποσύρει οικογένειες διπλωματών από την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μια τέτοια κίνηση.

«Δεν θα κάνουμε το ίδιο επειδή δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να το κάνουμε. Όμως ο (αμερικανός) υπουργός (Εξωτερικών) Μπλίνκεν θα μας ενημερώσει», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ, στην οποία ο Μπλίνκεν αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Η βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως μερικά μέλη του προσωπικού της και οι οικογένειές τους απομακρύνονται από το Κίεβο.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπορέλ προσθέτοντας πως δεν βλέπει λόγο για να αποχωρήσουν οι διπλωμάτες της ΕΕ από την Ουκρανία «εκτός αν ο υπουργός Μπλίνκεν μας δώσει πληροφορίες που να δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , New York Times

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα