back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισραήλ: Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Γιαΐρ Λαπίντ, συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον παλαιστίνιο υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, τον Χουσέιν αλ Σέιχ, ενημέρωσε ο τελευταίος μέσω Twitter.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του κ. Λαπίντ με παλαιστίνιο αξιωματούχο που γίνεται γνωστή.

«Συναντήθηκα (…) με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και συζητήσαμε για διάφορα πολιτικά θέματα και για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισραηλινό ΥΠΕΞ από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, χωρίς πάντως να διαψεύσει πως η συνάντηση έγινε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, τον Μπένι Γκαντς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά από το 2010 που ο κ. Αμπάς μετέβη στο εβραϊκό κράτος για επίσημη συνάντηση με μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μετά την έλευση στην εξουσία τον Ιούνιο του 2021 της κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ισραηλινοί υπουργοί –ανάμεσά τους ο κ. Γκαντς– επισκέφθηκαν τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στην ανάρτησή του χθες, ο Χουσέιν αλ Σέιχ πρόσθεσε ότι επισήμανε την «ανάγκη να υπάρξει πολιτικός ορίζοντας για τα δύο μέρη, βασισμένος στο διεθνές δίκαιο», αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Μετά την επίσκεψη του κ. Αμπάς στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπένετ ενέκρινε σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την Παλαιστινιακή Αρχή, ιδίως τη χορήγηση επιπλέον 600 αδειών σε παλαιστίνιους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν στο Ισραήλ και εγγράφων σε περίπου 6.000 παλαιστίνιους κατοίκους τομέα της Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινό έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα