back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

UNICEF: 850 παιδιά κινδυνεύουν στη Χασάκα της Συρίας

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 850 παιδιά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο καθώς συνεχίζεται η βία στη βορειοδυτική Συρία, προειδοποίησε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η συνεχιζόμενη έξαρση της βίας στη Χασάκα, όπου τζιχαντιστές απέδρασαν από φυλακή την περασμένη εβδομάδα, θέτει εκατοντάδες παιδιά 12 ετών και πάνω σε κίνδυνο, τόνισε χθες Κυριακή ο αντιπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, ο Βίκτορ Νάιλουντ.

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εκτοπίστηκαν στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μετά την απόδραση τζιχαντιστών από τη φυλακή Γουάιραν.

«Τα παιδιά στη φυλακή Γουάιραν παραμένουν παιδιά κι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις αναμορφωτικές διαδικασίες της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Νάιλουντ. «Καλούμε να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά. Η φυλάκιση παιδιών θα έπρεπε να είναι μέτρο της υστάτης προσφυγής και για όσο βραχύτερο διάστημα είναι δυνατόν», επέμεινε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της UNICEF, σε κέντρα κράτησης ή καταυλισμούς βρίσκονται κάπου 10.000 παιδιά και οι μητέρες τους. Έχουν καταγωγή από 60 και πλέον χώρες και δυσκολεύονται να επιβιώσουν εν μέσω ολοένα πιο σκληρών συνθηκών και βαρύ χειμώνα.

Ο κ. Νάιλουντ επέμεινε ότι τα παιδιά είναι «ευάλωτα και έχουν επείγουσα ανάγκη προστασίας».

«Η UNICEF καλεί όλα τα μέρη στη βορειοανατολική Συρία και στην υπόλοιπη χώρα να εγγυώνται πως τα παιδιά δεν θα βλάπτονται, να τα προστατεύει πάντα. Καλούμε για ακόμη μια φορά όλα τα κράτη μέλη που αφορά αυτή η κατάσταση να αναλάβουν επείγουσα δράση και τις ευθύνες τους για το συμφέρον αυτών των παιδιών, να τα επαναπατρίσουν μαζί με τις μητέρες τους», συμπλήρωσε.

Η Χασάκα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, που ελέγχεται από τους κούρδους παραστρατιωτικούς μαχητές. Σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ, στη φυλακή της πόλης βρίσκονταν τελευταία ως και 5.000 μέλη ή υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα