back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σολτς-Μακρόν συμφώνησαν σε συντονισμένες ενέργειες στήριξης της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

Η αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, με τους δύο ηγέτες να αναζητούν μία συντονισμένη απάντηση, στην περίπτωση κατά την οποία η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή.

Ο Γερμανός καγκελάριος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε ότι απαιτούνται „ξεκάθαρα βήματα“ από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατιωτών που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα: “Όλοι συμφωνούμε ότι η στρατιωτική επίθεση θα έχει σοβαρές συνέπειες”, κάνοντας σαφή νύξη σε επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων έναντι της Μόσχας.

Αναφορικά με την προμήθεια εξοπλισμών στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου: “Αυτό που λέμε ξεκάθαρα, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ένα: Δεν προμηθεύουμε την Ουκρανία με φονικά όπλα”, καθώς η Γερμανία προτάσσει τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης.

“Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. “Η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται στο πλαίσιο διαφορετικών διαπραγματευτικών συνθέσεων, με στόχο να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου και να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης -ακόμη και πέραν του ουκρανικού ζητήματος”.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, θα πραγματοποιηθούν διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό το “Σχήμα της Νορμανδίας” -Γάλλων, Γερμανών, Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, στο Παρίσι.

Εντός των ημερών, θα υπάρξει επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία, η Γάλλος πρόεδρος θα προτείνει “έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης”, σύμφωνα με πηγές του Ελιζέ.

Γερμανία και Γαλλία: που συμφωνούν

Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνέπειες πιθανών νέων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να σνυπολογίσουν το κόστος αυτών των κυρώσεων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες τους. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η επιβολή κυρώσεων δε λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Οι γαλλο-ρωσικοί εμπορικοί δεσμοί αποδυναμώθηκαν σημαντικά αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί ως απάντηση, αλλά από τότε βελτιώνονται σταθερά.

Γερμανία και Γαλλία: που διαφωνούν

Πεδίο διαφωνίας των δύο συμμάχων αποτελεί το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Η Γαλλία είναι θετικά διακείμενη στην προμήθεια επιπλέον εξοπλισμών στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία μπλοκάρει τις εξαγωγές προς το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ασκήσει κριτική στην απροθυμία του Βερολίνου να στείλει “αμυντικά” όπλα, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, λέγοντας ότι αυτή η στάση ενθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι εξαγωγές όπλων αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα για τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί της αρχής, το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι δεν εξάγει οπλικά συστήματα σε ενεργές ζώνες εχθροπραξιών, παρότι οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτός ο κανόνας δεν τηρείται πάντα.

Πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία είναι απολύτως εναρμονισμένες αναφορικά με την παροχή διπλωματικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα