back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο άστεγου στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης

Tα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τον θάνατο άστεγου συμπολίτη μας στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακή διαχείριση της προστασίας των αστέγων από την κακοκαιρία, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι “το Σάββατο ο Πρωθυπουργός είχε κάνει μια «εμφάνιση» στους άστεγους για να μας πει ότι δήθεν θα τους φρόντιζε. Την Τρίτη το μεσημέρι ένας άστεγος άντρας πέθανε από υποθερμία σε πεζοδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Και λίγο μετά, η αρμόδια Υφυπουργός, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία όπου έδείχνε ότι μοίρασε σε άστεγους της Αθήνας κουβέρτες και τρόφιμα. Βλέπετε ότι εδώ βρισκόμαστε όχι μόνο σε μια διαχειριστική πανωλεθρία που έχει κόστος αλλά πια δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί στην επικοινωνιακή πολιτικής της κυβέρνησης στο υψηλότατο επίπεδο.”

Απαντώντας η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “για ακόμη μία φορά σκυλεύει πάνω στην ευαλωτότητα συνανθρώπων μας” και πρόσθεσε:

Από τις 20 Ιανουαρίου, για την καλύτερη προετοιμασία των Δήμων κατά την περίοδο του χειμώνα και την προστασία των αστέγων, εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, έγγραφο προς όλους τους Δήμους της χώρας για την παροχή σχετικών κατευθύνσεων σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών. Ειδικότερα, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την εκπόνηση σχεδίου δράσης.

Η Γενική Γραμματεία, με έγγραφό της που εστάλη στις 19/01/2022, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που είχαν ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ζήτησε από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις παροχής υπηρεσιών στο δρόμο (streetwork), ενημέρωση για το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμά τους, καθώς και τη γεωγραφική εμβέλεια κάλυψης αυτού, καλώντας τους ταυτόχρονα σε σχετική συνάντηση για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά, την Παρασκευή.

Όλες οι οργανώσεις της ΚτΠ που πραγματοποιούν δράσεις στο πεδίο, είχαν καθημερινή ενημέρωση για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους φιλοξενίας ώστε να ενημερώνουν με τη σειρά τους, τον άστεγο πληθυσμό. Ωστόσο, υπήρχαν περιπτώσεις αστέγων πολιτών, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να φιλοξενηθούν σε κάποιο θερμαινόμενο χώρο ή δομή.

Ο άστεγος πληθυσμός ο οποίος φιλοξενούνταν σε δομές λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ),, ενώ το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία θα υλοποιηθεί από φέτος σε 43 Δήμους.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα δωρεάν διανομής rapid test σε όλες τις δομές φιλοξενίας αστέγων και επιπλέον σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις οργανώσεις που δρουν στο πεδίο, εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμού των άστεγων συμπολιτών μας.

“Όσον αφορά το θάνατο του άστεγου συμπολίτη μας στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Γενική Γραμματεία από το δήμο της πόλης, τόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες, όσο και η δημοτική αστυνομία και οι οργανώσεις της ΚτΠ, τον είχαν ενημερώσει για τους θερμαινόμενους χώρους φιλοξενίας, παρέχοντάς του ταυτόχρονα, κάθε δυνατή υποστήριξη, ωστόσο ο ίδιος δεν δεχόταν να μεταβεί σε κάποια δομή”, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα