back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή πλήττει σοβαρά πολλά είδη ψαριών

Διαβάστε επίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη συνεχή μείωση του πληθυσμού των ψαριών στις θάλασσες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πλέον, προστίθενται στα φαινόμενα της υπεραλίευσης, της ρύπανσης των θαλασσών και της καταστροφής των οικοτόπων.

«Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία για κάθε έναν βαθμό που θα αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών, έχει υπολογιστεί ότι θα εξαφανίζονται πάνω από 3 εκατ. τόνοι ψαριών παγκοσμίως», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο καθηγητής του εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Κοκκινάκης. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά σοβαρή, πρέπει να παρθούν μέτρα. Καταρχάς να γίνει καταγραφή των δεδομένων, η οποία δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας φαίνεται πως έχει άλλες προτεραιότητες και η κλιματική αλλαγή είναι δευτερεύουσα».

«Τα σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η υπεραλίευση, η ρύπανση των θαλασσών η αύξηση των εισβολικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, τα οποία έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες και μάλιστα στα βόρεια της χώρας, πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Ψάρια τα οποία θα εκτοπίσουν άλλα είδη καθώς δεν έχουν θηρευτές» επισημαίνει ο κ.Κοκκινάκης.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά των θαλασσών απειλεί τον γαύρο

«Το 2011 έγινε μια έρευνα από το ΕΛΚΕΘΕ, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος η οποία αφορούσε στα μικρά πελαγικά ψάρια δηλ ο γαύρος και η σαρδέλα τα οποία αποτελούν το 30% των αλιευμάτων στη χώρα μας. Σήμερα ο πληθυσμός του γαύρου υπερισχύει του πληθυσμού της σαρδέλας. Ωστόσο, με βάση προβλέψεις που έγιναν μια έστω μικρή νέα αύξηση της θερμοκρασίας στα θαλάσσια νερά, θα αλλάξει τα δεδομένα και θα επικρατήσει η σαρδέλα. Οι προβλέψεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ σοβαρά, στη χώρα μας καθώς αυτά τα είδη αποτελούν τις «αγελάδες» του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη βάση της τροφικής πυραμίδας».

Αναθεώρηση των διαχειριστικών στόχων

«Χρειάζεται να γίνει μια καταγραφή των δεδομένων έτσι ώστε να παρθούν κάποια μέτρα τόσο στην θάλασσα όσο και στα εσωτερικά ύδατα, λίμνες και ποταμια όπου και εκεί παρατηρείται μεγάλη μείωση των αλιευμάτων. Για το περιβάλλον δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα. Γίνονται μελέτες, όπως π. χ. για την Λίμνη Κορώνεια και μετά τίποτα. Δεν γίνεται μόνο να μελετάμε. Πρέπει οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις να εισακούγονται από τους αρμόδιους φορείς και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα έτσι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα αποθέματα των θαλασσών μας και να τα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές. Χρειάζεται η εφαρμογή μιας προσαρμοστικής αειφορικής διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων υπογραμμίσει ο κ. Κοκκινάκης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα