back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Για πολιτική απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και θα αναδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ.

«Βρίσκεστε σε πανικό και προσπαθείτε επικοινωνιακά να διαχειριστείτε τις ζοφερές μέρες που περνάει ο ελληνικός λαός», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε μια απλή -όπως την χαρακτήρισε- χιονόπτωση, αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα φύγει μέσα στην αρρώστια και τον θάνατο, όπως ο Τραμπ».

«Για φούσκα επιτελικό κράτος», έκανε λόγο ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Πάντως, χαρακτήρισε άσφαιρη πολιτική κίνηση, την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σε μια εποχή που τα θύματα της πανδημίας υπερβαίνουν τα 100 σε καθημερινή βάση.

«Η συγγνώμη είναι ένα εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης και είναι σημαντικότερη από την παραίτηση και την αντικατάσταση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Τρία ερωτήματα προς τον υπουργό, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας του να εξηγήσει αν μετείχε στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, αν αληθεύει ότι η Αττική Οδός ζήτησε να απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων και αν τηρήθηκαν πρακτικά από τις κρίσιμες συσκέψεις.

«Δεν υπάρχει στραβή στην βάρδια υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Κρινόμαστε όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η συγγνώμη ακούστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και πως η κυβέρνηση διδάσκεται από τα λάθη της.

Με την φράση «η ΝΔ έχει στενοχωρήσει πολύ κόσμο που την πίστευε πολύ, αλλά εγώ δεν είμαι οπορτουνιστής για να συμμαχήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ», τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αποφεύγοντας πάντως,να αποκαλύψει τι θα πράξει κατά την αυριανή ψηφοφορία.

«Η ΝΔ χρειάζεται έναν ηχηρό κώδωνα κινδύνου και πιστεύω ότι μπορώ να την ωφελήσω ως φωνή αφύπνισης», ανέφερε ο κ. Μπογδάνος, ο οποίος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο «παρών» και στην καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Ευθύνες στην Αττική Οδό

Ευθύνες στην Αττική Οδό θα αποδώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για το γεγονός στο κομμάτι της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

«Σε 20 ημέρες από σήμερα θα έχουμε το πόρισμα», είπε ο Υπουργός Υποδομών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε νομικό πλαίσιο απόδοσης ευθυνών στους παραχωρησιούχους. Επεσήμανε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση που πέφτει στη χώρα, σε ευκαιρία για την ίδια.

«Στη μακρά κοινοβουλευτική μου θητεία, πρώτη φορά βλέπω πρόταση δυσπιστίας να κατατίθεται με αφορμή τον χιονιά και αιτία τις δημοσκοπήσεις και το συνέδριο ενός κόμματος», σχολίασε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στη διαχείριση της κακοκαιρίας, η βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι «ναι δεν πετύχαμε, ότι οι αδυναμίες ήταν τεράστιες, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι συγγνώμες είναι ειλικρινείς και ότι εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε την πολιτική προστασία».

«Η μόνη συγγνώμη που μπορείτε να ζητήσετε είναι να προκηρύξετε τώρα εκλογές», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά με τη φράση του Κώστα Καραμανλή: « Μη ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».

“Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι” τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. Όπως είπε ο ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “είναι λαϊκή απαίτηση”, ενώ σημείωσε την “ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα” είπε ο κ. Βούτσης.

“Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται”, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην “παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ”. “Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία”, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

«Πολιτικό αδιέξοδο», που τον οδήγησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός αναγνώρισε μεν ότι στην πρόσφατη, πρωτοφανή κακοκαιρία, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο, όπως είπε, ο συνολικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικός.

Για ένα “βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας” έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: Από τη μία πλευρά έχουμε “μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της” και από την άλλη, “μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της”.

Κριτική στην κυβέρνηση εκτός από την διαχείριση της κακοκαιρίας και για την πανδημία ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει ότι η χώρα θρηνεί κάθε μέρα 100 νεκρούς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές γιατί δεν θέλει να συναινέσει σε αυτό το έγκλημα. «Η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ανάλγητη για τον ανθρώπινο πόνο» τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

« Χιόνισε κ.Τσίπρα και σας βγήκε», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Τόνισε πάντως, ότι για το ΚΚΕ δεν υπάρχουν διλήμματα, καθώς καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της που ακολούθησαν απαρέγκλιτα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης, αναγνωρίζοντας αστοχίες και ανεπάρκειες του κρατικου μηχανισμου, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι υπήρξε και έλλειψη συντονισμού αλλά και έλλειψη υποδομών.

«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο», τόνισε ο κ Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση, με ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

«Δεν είναι η πανδημία ούτε η πρόσφατη κακοκαιρία ο πραγματικός λόγος κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας αλλά η πτώση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις καθώς κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη στους πολίτες για τα προβλήματα της κακοκαιρίας.

Η κ. Κεραμέως υπεραμύνθηκε της πολιτικής της στο υπουργείο Παιδείας και αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση τις ημέρες της κακοκαιρίας είπε πως στα μαθήματα της Παρασκευής υπήρξε εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε ποσοστό 98,4% επί των κλειστών τμημάτων.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που ανακλήθηκε, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρηματοδοτούσε την εταιρία.

«Κοιτάξτε τι εκταμιεύσεις έχετε κάνει εσείς για την εταιρία αυτή», είπε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που νωρίτερα την κατηγόρησε για αναχρονιστικές αντιλήψεις.

«Να σας μαλώσω που το κατεβάσατε αυτό το βίντεο, γιατί ήταν συμβολή στην αίσθηση που έχουν οι Έλληνες για το χιούμορ. Το συγκρίνω με Σαίξπηρ, τον Αριστοφάνη, αν δεν είχαμε το Facebook και να βγουν αυτά τα βίντεο, με την κα Κεραμέως θα είχαμε γυρίσει στην ποδιά και στην απαγόρευση του ροκ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για βίντεο με «σκοταδιστικές αντιλήψεις», έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Δημήτρης Ράντος -Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα