back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ακίνητα: Τι αλλάζει με τις κληρονομιές, τη φορολογική ενημερότητα και το ΤΑΠ των δήμων

Διαβάστε επίσης

Σε εφαρμογή για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων θέτει προσεχώς η ΑΑΔΕ, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και την διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών για τις οποίες δεν επήλθαν αλλαγές εν αντιθέσει με τις γονικές παροχές και δωρεές όπου για συγγενείς πρώτου βαθμού το αφορολόγητο όριο έφτασε τα 800.000 ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ) ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλής συμπληρώνοντας ότι το 2021 η πλατφόρμα “myΡroperty” της ΑΑΔΕ υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει εντός του 2022 να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής στην εφορία , διαδικασίες που θα διευκολύνουν ιδιαίτερα όσους πωλούν ακίνητα. Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν επίσης και οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και ένα μέρος των οποίων εξακολουθεί να υποβάλλεται σήμερα χειρόγραφα στις εφορίες.

Στο ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που είναι απαραίτητο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, και το οποίο εκδίδεται με σημαντική καθυστέρηση από τους δήμους αυξάνοντας μέχρι και δύο μήνες το χρόνο για την ολοκλήρωση των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτου.

Τέλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συλλόγου συμβολαιογράφων Αθήνας Γιώργος Ρούσκας, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ .

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα