back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναδρομικά: Φορολόγηση σε 48 δόσεις με τόκο

Διαβάστε επίσης

 

Tην έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των συνταξιούχων προκάλεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει την εξόφληση της φορολόγησης των αναδρομικών ενδεκαμήνου για τα έτη 2015- 2016 που έλαβαν οι συνταξιούχοι, σε 48 δόσεις και με 6% επιτόκιο.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, χαρακτηρίζει “ληστεία” την επίμαχη ρύθμιση και ζητά την διαγραφή της φορολόγησης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα αναδρομικά που κατέβαλε σε 1,1 εκατομμύριο δικαιούχους με απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ:

Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση κατέβαλε αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Τα αναδρομικά, κατεβλήθησαν άτοκα. Η αδικία συνίσταται στο γεγονός ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν μετά από αποφάσεις δικαστηρίων με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς το νόμιμο τόκο (6% ανά έτος, δηλαδή 30%).

Η κυβέρνηση, τα φορολογεί με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά τα έτη 2015- 2016, με συνέπεια οι συνταξιούχοι να καλούνται να επιστρέψουν 431 εκατ. ευρώ από το 1,3 δισ. ευρώ που έλαβαν ως αναδρομικά.

Με την νέα απόφαση, τους δίδεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής φόρου, αλλά με έντοκη επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν με τόκο, τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει από μια έντοκη καταβολή αναδρομικών, που όμως δεν έγινε ποτέ.

Ουσιαστικά, αν στο 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά, συνυπολογιστεί το 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης για όσους επιλέξουν την αποπληρωμή φόρου σε 48 δόσεις, τότε το 79% των αναδρομικών επιστρέφεται…

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα