back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Greenpeace: Οι λόγοι που ο ζιφιός αρρώστησε πιθανότατα είναι ανθρωπογενείς

Διαβάστε επίσης

Τις προηγούμενες μέρες, ένας σοβαρά τραυματισμένος ζιφιός εκβράστηκε πρώτα στον Άλιμο και μετά στη Σαλαμίνα. Ο ζιφιός είναι είδος φάλαινας που στην Ελλάδα συναντάμε στην Ελληνική Τάφρο, η οποία εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος ως τη Ρόδο, και ο πληθυσμός του στα νερά μας είναι ευάλωτος. Όλοι μας παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες διάσωσής του με αγωνία και συγκίνηση. Όμως, η ανθρώπινη δραστηριότητα στη θάλασσα δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες καταστροφής των οικοσυστημάτων του ζιφιού, των δελφινιών και όλων των ευαίσθητων κητωδών, επισημαίνει η οργάνωση.

Από τι κινδυνεύει ο ζιφιός;

Οι λόγοι που ο ζιφιός αρρώστησε και βρέθηκε στα ρηχά πιθανότατα είναι ανθρωπογενείς. Η αλιεία και η πρόσκρουση με πλοία είναι μία αιτία τραυματισμού φαλαινών και δελφινιών, που τα κάνει να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Η ρύπανση της θάλασσας με χημικά και πλαστικά επίσης είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ασθενειών στα κητώδη, που μπορεί να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και εκβρασμό τους. Ένας ακόμα μεγάλος ένοχος είναι η ηχητική ρύπανση που προκαλείται από σόναρ και σεισμικές έρευνες στη θάλασσα: αυτά δημιουργούν παρεμβολές στο σύστημα ηχοεντοπισμού των φαλαινών. Οι ισχυροί αυτοί ανθρωπογενείς ήχοι τραυματίζουν τα αυτιά τους, τις τρομάζουν και τις αποπροσανατολίζουν, με πιθανό αποτέλεσμα τον εκβρασμό τους.

Η χρονική συγκυρία του εκβρασμού του ζιφιού συμπίπτει με τις σεισμικές έρευνες που γίνονται τώρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο οποίος, όπως τονίζει  η Greenpeace, είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα που προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα και επισημαίνει ότι ενώ δεν συνδέεται ο εκβρασμός του συγκεκριμένου ζιφιού με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό, είναι ειρωνικό και αντιφατικό το γεγονός ότι οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση μίας φάλαινας, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν άδειες για σεισμικές έρευνες σε εταιρείες υδρογονανθράκων, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα