back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Οι Χούθι στην Υεμένη στρατολογούν εκατοντάδες παιδιά

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 1.500 παιδιά που στρατολογήθηκαν από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη σκοτώθηκαν πολεμώντας το 2020 και εκατοντάδες άλλα τον επόμενο χρόνο, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒBC.

Σε μια έκθεση που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδικοί αναφέρουν ότι οι αντάρτες εξακολουθούν να στρατολογούν παιδιά χρησιμοποιώντας κατασκηνώσεις και ένα τέμενος για να διαδώσουν την ιδεολογία τους.

Στην έκθεσή τους προστίθεται ότι τα αεροπορικά πλήγματα των υπό την Σαουδική Αραβία δυνάμεων με στόχο τους αντάρτες επιφέρουν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Πάνω από 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2015.

Δεκάδες χιλιάδες ενήλικες έχουν επίσης σκοτωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα των εχθροπραξιών με εκατομμύρια άλλους να έχουν εκτοπιστεί και να βρίσκονται στο όριο του λιμού.

Στην 300 σελίδων έκθεσή της η επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε έναν κατάλογο με 1.406 παιδιά που είχαν στρατολογηθεί από τους Χούθι και σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης το 2020 και 562 παιδιά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου της επόμενης χρονιάς.

“Τα παιδιά εκπαιδεύονται να φωνάζουν το σύνθημα των Χούθι ‘θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, κατάρα στους Εβραίους, νίκη στο Ισλάμ’ “, όπως δήλωσε η τετραμελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

“Σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης παιδιά ακόμη και επτά ετών μαθαίνουν να καθαρίζουν όπλα και να αποφεύγουν τις ρουκέτες”, αναφέρεται.

Η έκθεση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές “να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα σχολεία, τις κατασκηνώσεις και τα τεμένη για να στρατολογούν παιδιά” και πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε όποιον το κάνει.

Αναφέρει επίσης ότι οι αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά, χρησιμοποιούν ένα σύνθετο παγκόσμιο δίκτυο διαμεσολαβητών για να αντλούν σημαντικά εξαρτήματα για τα οπλικά τους συστήματα ώστε να ξεφεύγουν από το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

“Όλες οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που είναι πιστές στις αρχές που εδρεύουν στην Σαναά εμπίπτουν σε αυτό τον ορισμό”, προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα