back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παραιτήθηκε υπουργός στο Χονγκ Κονγκ που παρέστη σε γιορτή με 200 καλεσμένους

Διαβάστε επίσης

Υπουργός στο Χονγκ Κονγκ παραιτήθηκε σήμερα αφότου παρέστη σε πάρτι γενεθλίων με περισσότερους από 200 προσκεκλημένους, την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της πόλης είχαν ζητήσει από τον πληθυσμό να αποφεύγει τις συγκεντρώσεις για να προληφθεί η εξάπλωση της COVID-19.

“Υπέβαλα την παραίτησή μου στην επικεφαλής της κυβέρνησης και προτίθεμαι να αφήσω τη θέση μου σήμερα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών του Χονγκ Κονγκ Κάσπαρ Τσούι.

“Όντας ένας από τους κύριους υπευθύνους που είχαν επιφορτιστεί με την καταπολέμηση της πανδημίας, δεν έδωσα το καλύτερο παράδειγμα”, αναγνώρισε ο 45χρονος υπουργός, ο οποίος ήταν μια από τις ανερχόμενες πολιτικές φυσιογνωμίες της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που πρόσκειται στο Πεκίνο.

Η υπόθεση αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Κάρι Λαμ, η θητεία της οποίας, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019 και από την εκτεταμένη καταστολή της αμφισβήτησης που ακολούθησε.

Στις 3 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 200 άνθρωποι παρευρέθηκαν σε ισπανικό μπαρ με τάπας στο Χονγκ Κονγκ στο πάρτι γενεθλίων του Γουίτμαν Χουνγκ, του εκπροσώπου της πόλης στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας.

Πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Τσούι, όπως και οι επικεφαλής της αστυνομίας και της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, βρίσκονταν μεταξύ των προσκεκλημένων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν, λόγω της παρουσίας σε αυτήν τη γιορτή ενός προσώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, μεγάλο μέρος των παρευρισκομένων –μεταξύ των οποίων ο Τσούι– εστάλησαν από τις αρχές σε κέντρο καραντίνας για να παραμείνουν σε απομόνωση, όπως είναι ο κανόνας στο Χονγκ Κονγκ για όλες τις “περιπτώσεις επαφής”.

Μολονότι το πάρτι γενεθλίων δεν ήταν παράνομο, έγινε τρεις ημέρες αφότου οι υγειονομικές αρχές της πόλης είχαν συστήσει στον πληθυσμό να αποφεύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Φωτογραφίες από τη γιορτή, στις οποίες φαίνονται οι αξιωματούχοι να τραγουδούν καραόκε και να ποζάρουν χωρίς μάσκες, διέρρευσαν στον Τύπο του Χονγκ Κονγκ και η Λαμ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας.

Το Χονγκ Κονγκ γλίτωσε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία της COVID-19 λόγω μιας αυστηρής πολιτικής απομόνωσης, διαγνωστικών ελέγχων, ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και περιοριστικών μέτρων. Η πρόσφατη εμφάνιση εστιών που συνδέονταν με τα παραλλαγμένα στελέχη Δέλτα και Όμικρον του νέου κορονοϊού προκάλεσαν μια νέα σκλήρυνση των περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα