14.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Στα σκαριά αύξηση επιδότησης στο 75% στους λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η θέση που εξέφρασε ο κ. Σκρέκας ήρθε μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, το αποτέλεσμα θα είναι λουκέτα για τις επιχειρήσεις εξαιτίας του πολύ υψηλού λειτουργικού κόστους και αύξηση των ποσοστών ανεργίας, καθώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις απασχόλησης. Οπότε κύριε υπουργέ τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θυμίζω ότι η επιμελητηριακή κοινότητα μέσω της ΚΕΕΕ έχει καταθέσει πρόταση το ποσοστό της επιδότησης να αυξηθεί από το 50% στο 75%. Θα εισακουστεί αυτή μας η πρόταση;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Υπουργός, έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός «για συγκεκριμένες κατηγορίες και κλάδους έχουμε κάνει μία πρόταση να αυξήσουμε την επιδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την φτάσουμε στο 75% που ζητάτε, σε συγκεκριμένους κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση του κόστους ενέργειας», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης αν δεν υπάρξει έγκριση από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, προκειμένου να μη θεωρηθεί αυτή η αύξηση ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Πέραν των επιδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε την ενεργοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, τριών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

– «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θέμα που του είχε θέσει και ο κ. Χατζηθεοδοσίου σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.

– Αντικατάσταση παλαιών αιρ-κοντίσιον σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αλλά όχι για την ενεργειακή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας – και μόνο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και για μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόγραμμα για την παραγωγική διαδικασία, όπως είπε ο υπουργός, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε πόρους για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητά τους αλλά και να απορροφήσουμε ένα κομμάτι του κόστους που σε διαφορετική περίπτωση θα περάσει αυτούσιο στον καταναλωτή και αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο καλάθι της ελληνικής οικογένειας», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό, τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του ΕΕΑ, Γιώργος Καββαθάς και ο Αντιπρόεδρος Νίκος Γρέντζελος, ο οποίος έθεσε στον κ. Σκρέκα το θέμα της επιδότησης για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων των Σχολών Οδηγών με νέας τεχνολογίας οχήματα, με τον Υπουργό να αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης για περιβαλλοντικούς κινδύνους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα