back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιαπωνικό κοινοβούλιο: Ανησυχούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Το ψήφισμα αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, αν και πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρεται η λέξη “Κίνα”, ενώ δεν χρησιμοποιείται και η έκφραση “παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αλλά “κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες οδήγησαν και στην υιοθέτηση πιο ήπιας φρασεολογίας, καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να τηρήσει μια ευαίσθητη διπλωματική ισορροπία μεταξύ του ισχυρού γείτονά της και των Αμερικανών συμμάχων της.

Το ψήφισμα, που είχε προταθεί από δικομματική επιτροπή, εγκρίθηκε από την κάτω βουλή της Ιαπωνίας. Σε αυτό εκφράζεται η ανησυχία του Τόκιο για “το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κυρίως στην επαρχία Σιντζιάνγκ (στη βορειοδυτική Κίνα), η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Αναφέρεται επίσης στο Θιβέτ, την Εσωτερική Μογγολία και το Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας λόγω των πληγμάτων στη θρησκευτική ελευθερία και τις φυλακίσεις στην Κίνα.

Το κείμενο καλεί την ιαπωνική κυβέρνηση να δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

“Τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι απλώς εσωτερικά ζητήματα, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν διεθνείς αξίες και θέμα δίκαιης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε το ψήφισμα.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει πληροφορίες για να κατανοήσει τη συνολική εικόνα (…), να παρακολουθήσει τη σοβαρή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και να εφαρμόσει συνολικά μέτρα ανακούφισης”, τόνιζε.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες τουρκόφωνες μειονοτικές ομάδες, κυρίως μουσουλμανικές, κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ. Η Κίνα κατηγορείται επίσης ότι στειρώνει με τη βία τις γυναίκες εκεί και ότι αναγκάζει τους πολίτες σε καταναγκαστικά έργα.

Το Πεκίνο διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και τις θεωρεί “κατάφωρη παρέμβαση στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις”.

Η Κίνα δέχεται επίσης επικρίσεις για τον περιορισμό της ελευθερία της έκφρασης στο Θιβέτ, μια περιοχή που κατέλαβε το 1951.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα