back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Τοπούζογλου- All For Blue: Δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Διαβάστε επίσης

H «All For Blue» είναι μια περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΑΜΚΕ), με διεθνείς δράσεις, αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Σκοπός της είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και τους τρόπους αποφυγής τους. Έχει καθαρίσει περισσότερους από 300 τόνους απορριμμάτων από τις θάλασσες, έχοντας αφαιρέσει από τους βυθούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αυτοκίνητα, μηχανάκια, σόμπες, πλυντήρια καλοριφέρ, καρότσια και δομικά υλικά.

«Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε πάρα πολύ τη θάλασσα. Ιδρύσαμε αυτόν τον Οργανισμό με στόχο να κάνουμε σεμινάρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σχολεία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Εν συνεχεία, πραγματοποιούμε βιωματικές δράσεις, παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό όπου τα πλαστικά απορρίμματα, μετά από ειδική επεξεργασία, μετατρέπονται σε κάδους ανακύκλωσης», ανέφερε η ιδρύτρια της «All For Blue» και δύτρια, Κατερίνα Τοπούζογλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, περιγράφοντας το πεδίο δράσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η ίδια, μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους καρχαρίες καθώς συχνά καταδύεται σε περιοχές όπου συχνάζουν, σε διάφορα μέρη του κόσμου και δε φοβάται να κολυμπήσει δίπλα τους, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα και δράσεις για τη φροντίδα και τη σωτηρία τους.

«Είναι κάτι που το κάνω στο εξωτερικό έχοντας την ανάλογη εμπειρία απεγκλωβισμών ζώων, επανένταξης στο περιβάλλον. Αφαιρώ αγκίστρια από το στόμα τους με μια ειδική τεχνική. Επίσης, σε πρόσφατη αποστολή μας, τοποθετήσαμε την πρώτη κάμερα με λήψη 360° πάνω στο πτερύγιο λευκού καρχαρία».

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, χρειάζεται κάποιος να είναι πιστοποιημένος δύτης. Εκπαιδεύεται στο εξωτερικό ώστε να υπάρχει άνεση με το υγρό στοιχείο και φυσικά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από αγάπη για το περιβάλλον.

Και φυσικά, συμμετείχε στην πρόσφατη προσπάθεια να προσεγγίσουν και θα βοηθήσουν την μικρή τραυματισμένη φάλαινα που είχε εγκλωβιστεί σε παραλία στον Άλιμο έχοντας χάσει τον προσανατολισμό της, καθώς κατέγραφε την όλη προσπάθεια μεταφέροντας σε όλους εμάς μοναδικές εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

«Επειδή πρόκειται για άγρια ζώα προτιμούμε να τα παρακολουθούμε σε ντοκιμαντέρ ή να τα θαυμάζουμε από μακριά όταν κάνουμε κατάδυση παρά να τα βλέπουμε τόσο κοντά σε τέτοιες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα