back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έρχεται και το εμβόλιο Novavax στην Ελλάδα – Θεοδωρίδου: Η 4η δόση δεν είναι βιώσιμη λύση

Διαβάστε επίσης

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 ίσως είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομοτ. καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η καθηγήτρια, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη του κορονοϊού.

«Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης για την αποτροπή των λοιμώξεων είναι στο 50%», είπε και πρόσθεσε ότι αν και είναι απογοητευτικό αυτό το ποσοστό, το 50% είναι κριτήριο -σύμφωνα με τον FDA- χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό».

«Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%», είπε επισημαίνοντας ότι «και με την Όμικρον, με την 3η δόση επιτυγχάνονται ποσοστά που είχαμε και για την Δέλτα».

Με 3 δόσεις εμβολίου η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 83%-90% για την Όμικρον, είπε.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά και σε έρευνες για το long covid, σύμφωνα με τις οποίες τα συμπτώματα είναι: κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, πρόβλημα στη διανοητική λειτουργία.

Περιμένουμε 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax μέσα στον Φεβρουάριο

Ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί 3ης δόσης, ενώ 200.000 πολίτες που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Το 83,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει μία δόση και το 79,3% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Συνολικά, το 87,2% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, έως τις 7 Φεβρουαρίου πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση όσοι έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση και τρεις από τη λήψη του μονοδοσικού εμβολίου.

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα αρχίσει να χορηγεί και το εμβόλιο Novavax. H Ελλάδα αναμένεται να λάβει 474.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται στη χώρα μας 168.000 δόσεις.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα