back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Ντράγκι

Διαβάστε επίσης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία «αποκλιμάκωση» στην ουκρανική κρίση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Ντράγκι «υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η δέσμευση υπέρ μιας αποκλιμάκωσης των εντάσεων δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια επιδείνωση της κρίσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ιταλική πλευρά, οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν για μια κοινή δέσμευση προς μια βιώσιμη λύση στην κρίση και [για] την απαίτηση να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ότι αποφεύγουν να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πτυχές της διευθέτησης της σύγκρουσης» με τους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, «συζήτησαν με λεπτομέρειες την επεξεργασία των νομικών εγγυήσεων ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πόσο «σημαντικός είναι ο σεβασμός της θεμελιώδους αρχής αδιαιρετότητας της ασφάλειας», εκτιμώντας πως η Δύση δεν πρέπει να οικοδομήσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία, χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτές τις απαιτήσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες για άλλα θέματα, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή αμοιβαία όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Μόσχα ετοιμάζει την απάντησή της.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να μιλήσουν και πάλι σήμερα, ενώ η Δύση ετοιμάζει βαριές οικονομικές κυρώσεις στην προσπάθεια να αποτρέψει τη Μόσχα από το να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο τις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας και τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας-Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα