back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βολιβία: Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία κατά της έμφυλης βίας

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες γυναίκες στη Βολιβία διαδήλωσαν χθες Δευτέρα από την πόλη Ελ Άλτο ως την πρωτεύουσα Λα Πας κατά της έμφυλης βίας και με αίτημα δικαιοσύνη για τα θύματα.

“Από τις 29 Νοεμβρίου 2020, όταν έπεσα θύμα βιασμού, ακόμη δεν έχω δικαιωθεί, είναι ήδη δύο χρόνια”, κατήγγειλε η Κάρεν Μεντόσα, 29 ετών.

“Μας σκοτώνουν, μας σκοτώνουν σαν να ήμασταν ζώα! (…) Μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν και το θεωρούμε φυσιολογικό”, δήλωσε η Μπερσέμπα Σαρσούρι, 27 ετών, φοιτήτρια και αδελφή θύματος σεξουαλικής βίας.

Αφορμή για τη διαδήλωση αποτέλεσε η σύλληψη του Ρίτσαρντ Τσόκε Φλόρες, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013 σε 30 χρόνια κάθειρξη για γυναικοκτονία, όμως αφέθηκε ελεύθερος το 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν θαμμένα στο σπίτι του τα πτώματα δύο έφηβων κοριτσιών που είχαν εξαφανιστεί.

Η απελευθέρωση του Τσόκε Φλόρες, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία έχει διαπράξει 77 βιασμούς, είχε προκαλέσει αγανάκτηση. Ο δικαστής που ζήτησε την απελευθέρωσή του έχει συλληφθεί και κρατείται.

Χθες οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Τσόκε Φλόρες, στο Ελ Άλτο, και πραγματοποίησαν πορεία ως το δικαστικό μέγαρο της Λα Πας, μια απόσταση έξι χιλιομέτρων,

Φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας, των δικαστών και των εισαγγελέων, που τους χαρακτήρισαν “διεφθαρμένους”, οι διαδηλώτριες κάλυψαν τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου με πανό και γκράφιτι στη μνήμη των θυμάτων της έμφυλης βίας.

Στη συνέχεια οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως τις σταμάτησαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, η Βολιβία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικοκτονιών στην περιοχή. Το 2021 είχαν καταγραφεί 108.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα