back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΑΕ: Αμερικανικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των Χούθι

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα πολεμικό πλοίο και καταδιωκτικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους Χούθι, μετά τις πολλές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες από την Υεμένη εναντίον της χώρας του Κόλπου, ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσινγκτον.

Η απόφαση αυτή, που έχει στόχο “να βοηθήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα απειλή”, ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτη των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, επεσήμανε η αμερικανική πρεσβεία στα Εμιράτα.

Τα Εμιράτα συμμετέχουν σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Τον Ιανουάριο η χώρα έγινε στόχος τριών επιθέσεων με drones και πυραύλους, η μία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αλλοδαποί εργάτες. Η δεύτερη επίθεση, στις 24 Ιανουαρίου, είχε στόχο την αεροπορική βάση αλ Ντάφρα, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες αναχαίτισαν τους πυραύλους των Χούθι.

Το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Cole θα δέσει στο λιμάνι του Αμού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Εμιράτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία διευκρινίζει ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει επίσης μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στα Εμιράτα πληροφορίες για την πρόληψη επιθέσεων, σημείωνε η ανακοίνωση.

Η αύξηση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον των Εμιράτων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο στην Υεμένη.

Στη διάρκεια των περισσότερων από επτά ετών που μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν κατηγορηθεί για “εγκλήματα πολέμου” από τους ειδικούς του ΟΗΕ. Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ έχει κατηγορηθεί επίσης για πολλές “ωμότητες”, όμως η Σαουδική Αραβία, αν και παραδέχεται ότι έχουν γίνει κάποια “λάθη”, κατηγορεί τους Χούθι ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους στην Υεμένη σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί 377.000 άνθρωποι, ενώ οι 30 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας απειλούνται από τον λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα