back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην λέκτορας για απειλές στο Διαδίκτυο

Διαβάστε επίσης

Ένας άνδρας συνελήφθη χθες Τρίτη στο Κολοράντο αφού έστειλε ένα απειλητικό βίντεο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) στο Λος Άντζελες, όπου στο παρελθόν είχε διδάξει, καθώς και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Μάθιου Χάρις, πρώην λέκτορας στο τμήμα φιλοσοφίας του UNCLA, έστειλε τη Δευτέρα μηνύματα σε κάποιους φοιτητές και εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο με συνδέσμους προς ένα βίντεο που είχε τίτλο: “Φιλοσοφία UCLA (μαζικός πυροβολισμός)”, καθώς και ένα μανιφέστο 800 σελίδων στο οποίο περιέχονταν ρατσιστικές προσβολές και απειλές.

Η αστυνομία του UCLA ξεκίνησε αμέσως έρευνα και εντόπισε τον δράση στο Μπούλντερ του Κολοράντο, ενώ ενημέρωσε τις αρχές της πόλης ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ.

Την Τρίτη το πρωί μόλις έφτασε στο σπίτι του άνδρα “ηλικίας περίπου 31 ετών” μια ομάδα επέμβασης της αστυνομίας, αυτός κλείστηκε μέσα αλλά τελικά παραδόθηκε με ηρεμία στις δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από διαπραγματεύσεις, δήλωσε η Μάρις Χέρολντ επικεφαλής της αστυνομίας του Μπούλντερ.

“Στο μανιφέστο (που είχε στείλει ο ύποπτος) εντοπίσαμε χιλιάδες βίαιες αναφορές για πράγματα όπως μαζικοί πυροβολισμοί, φόνοι, βόμβες, σφαγή στην αυλή του σχολείου του Μπούλντερ”, υπογράμμισε η ίδια.

“Το επίπεδο βίας που είδαμε σε αυτό το μανιφέστο ήταν ένα από τα πιο ανησυχητικά” που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, τόνισε η Χέρολντ, ενώ διευκρίνισε ότι τον Νοέμβριο ο Χάρις προσπάθησε να αγοράσει ένα πυροβόλο όπλο από γειτονική κομητεία, αλλά το κατάστημα δεν του το πούλησε. Η ίδια δεν διευκρίνισε τους λόγους που αρνήθηκαν να του πουλήσουν το όπλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, τα μηνύματα που εστάλησαν στο UCLA ήταν γεμάτα ρατσιστικές προσβολές εναντίον των Εβραίων και των ατόμων ασιατικής καταγωγής.

Λόγω των απειλών αυτών το πανεπιστήμιο είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλει όλα τα δια ζώσης μαθήματα που ήταν προγραμματισμένα για χθες Τρίτη για το σύνολο των 44.500 φοιτητών του.

Σε ανακοίνωσή του μετά τη σύλληψη του υπόπτου το UCLA εξέφρασε “τη μεγάλη του ανακούφιση” και ανακοίνωσε ότι σήμερα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Σύμφωνα με την Daily Bruin, την εφημερίδα που εκδίδουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου, ο Χάρις είχε τεθεί σε διοικητική αργία πέρυσι την άνοιξη αφού κατηγορήθηκε ότι έστειλε ένα βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο σε έναν ή μία φοιτήτρια. Τότε το UCLA είχε ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί σε χώρους σχολείων ή πανεπιστημίων, σε εμπορικά κέντρα αλλά και σε χώρους λατρείας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ, με τις κυβερνήσεις να εμφανίζονται αδύναμες να πράξουν κάτι για να σταματήσουν το φαινόμενο, κυρίως λόγω του αμερικανικού Συντάγματος το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Στο Κολοράντο έχουν σημειωθεί δύο από τα χειρότερα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στην ιστορία των ΗΠΑ: Το 1999 δύο έφηβοι σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή σε λύκειο στο Κόλουμπαϊν και το 2012 ένας βαριά οπλισμένος άνδρας σκότωσε 12 ανθρώπους σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα. Εξάλλου τον Μάρτιο του 2021 ένας ένοπλος σκότωσε δέκα ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ στο Μπούλντερ.

Η βία από τα πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας. Το 2021 περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα, περιλαμβανομένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα