Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα καταγράφει τους περισσότερους θανάτους σε εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ανέπτυξε τους βασικούς λόγους για την αύξηση των θανάτων. Ως βασικότερο λόγο προσδιόρισε την αποτυχία του εμβολιασμού στους πολίτες των άνω των 60 ετών, ενώ ανέφερε και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα και το γεγονός ότι οι ασθενείς πάνε αργά στο νοσοκομείο.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στις επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου, σημειώνοντας οτι δεν είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική.
«Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μία λύση σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας, δεν σημαίνει ότι η 3η δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη. Το τείχος ανοσίας με τόσες πολλές παραλλαγές και έχοντας παρασκευάσει ένα εμβόλιο βασιζόμενοι στο αρχέγονο στέλεχος το wild type, μας δίνει μία αποτελεσμάτικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%. Τα τελευταία στελέχη της Δέλτα και της Όμικρον κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ότι παλαιότερα. Όμως εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εβολιασμένους με 3 δόσεις, μετά με 2 δόσεις και μετά ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην διασωληνωθούμε και πεθάνουμε», ανέφερε.
Όσον αφορά την τέταρτη δόση αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα εξαρτηθείαπό το πώς θα πορευτεί η πανδημία. «Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», τόνισε.
«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού, σε ποσοστό 90%, αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης της υποχρεωτικότητας, με αύξηση των προστίμων και αυτόματη αφαίρεση τους από τις συντάξεις. Όπως εξήγησε, «αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους».
«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη, και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει. Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6.000 – 7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό. Εγώ δεν αντέχω να ζήσω 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω. Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλο τον πλούσιο… Θα τα δώσει κανείς; Όχι, είμαι σίγουρος. Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν; Χρειάζονται “πιο δύσκολα” πρόστιμα “στην πηγή”» σημείωσε.