back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ε. Μανωλόπουλος: Το novavax βασίζεται στη κλασική προσέγγιση παρασκευής εμβολίων και αυτό ίσως πείσει να εμβολιαστούν όσοι φοβούνται την τεχνολογία mRNA

Διαβάστε επίσης

Διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA (Pfizer, Moderna) και τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca, έχει το νέο εμβόλιο της εταιρείας Novavax.

«Δεν είναι καλύτερο από τα άλλα, είναι παρόμοιο αλλά με διαφορετική τεχνολογία πρόκλησης της ανοσίας. Είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, έχει λίγο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο δρα αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματικό και ασφαλές με τα mRNA εμβόλια» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις “Ντάμες Σπαθί” ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Το πλεονέκτημά του είναι ότι ίσως πείσει πολίτες -που φοβούνται την τεχνολογία των mRNA- να εμβολιαστούν, καθώς βασίζεται σε πιο κλασική προσέγγιση παρασκευής εμβολίων», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δεδομένου ότι οι εγκριτικές κλινικές μελέτες αφορούσαν το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε το 2019, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ανέφερε:  «αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι έχει αποτελεσματικότητα περισσότερο από 90% στην πρόληψη της ήπιας, Covid-19, και πολύ περισσότερο έναντι της μέτριας ή σοβαρής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάλλαξη Omicron»

Σχετικά με τις παρενέργειες ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπογράμμισε ότι «οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και πυρετό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα