back to top
23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Φορολόγηση των εφάπαξ Επαγγελματικής Ασφάλισης προαναγγέλει ο Π. Τσακλόγλου

Διαβάστε επίσης

Tην φορολόγηση των εφάπαξ της Επαγγελματικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που ισχύει γι αυτόν τον κλάδο της ασφάλισης και την δημιουργία ενιαίου φορέα εποπτικού ελέγχου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης των εφάπαξ που καταβάλλονται στο πλαίσιο της προαιρετικής ασφάλισης, από τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Ωστόσο, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα για τον κλάδο, χωρίς να υπάρξει κάποια μεταβολή εντός του έτους. Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει στον κλάδο, ώστε να εκσυγχρονιστεί ξεφεύγοντας από τις βασικές παραδοχές που είχαν τεθεί το 2002. Άλλωστε η ελληνική νομοθεσία έχει υιοθετήσει μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες που υπερβαίνουν εκείνες τις διατάξεις.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, από την βελτίωση του 2ου πυλώνα ασφάλισης, μπορεί να προκύψει όφελος έως 2,7 δις € ετησίως για την ελληνική οικονομία, το οποίο ενδέχεται να εκτοξευθεί στις 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της χώρας, στο άμεσο μέλλον.

“Κλειδί” για την ενίσχυση του κλάδου -κατά τους συντάκτες της μελέτης- είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων σε ασφαλισμένους και εργοδότες που θα επιτρέπουν την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να διατηρηθούν φορολογικά κίνητρα ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα