back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS σε μεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η επιδρομή που πραγματοποίησαν σήμερα στη βορειοδυτική Συρία ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας έθεσε στο στόχαστρο τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και πρόσθεσε ότι θα κάνει αργότερα δηλώσεις για την επιχείρηση.

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», ανέφερε σε μια δήλωση ο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε από έκρηξη που προκάλεσε ο ίδιος κατά την επιδρομή. «Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο τρομοκρατικός στόχος πυροδότησε μια βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσα στα οποία γυναίκες και παιδιά», είπε, γνωστοποιώντας πως η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης είναι σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια «επιτυχημένη» αποστολή κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Σύροι διασώστες δήλωσαν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και εκρήξεις που ξέσπασαν αφότου ξεκίνησε η επιδρομή, που έθεσε στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας απόψε (σ.σ. ώρα ΗΠΑ) στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όταν θα είναι διαθέσιμες». Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε ποιος ήταν ο στόχος της αποστολής.

Κάτοικοι δήλωσαν πως ελικόπτερα προσγειώθηκαν και σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στη διάρκεια της επιδρομής που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ κάλεσαν με μεγάφωνα τα γυναικόπαιδα να φύγουν από την περιοχή, είπαν.

«Υπήρχε αίμα παντού» είπε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας προσθέτοντας ότι ένα από τα αμερικανικά ελικόπτερα φαίνεται πως παρουσίασε μηχανική βλάβη και ανατινάχθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επιδρομή τελείωσε, με αεροσκάφη, μάλλον ελικόπτερα, να εγκαταλείπουν την περιοχή, όμως απροσδιόριστης ταυτότητας αναγνωριστικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

Ο αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε πως μέλη της ασφάλειας της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ έσπευσαν στο σημείο μετά την επιδρομή.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα