back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ειρηνικός ωκεανός: Αγώνας δρόμου για την παράδοση εμβολίων στα νησία

Διαβάστε επίσης

Τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία μέχρι τώρα είχαν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, καταγράφουν αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να τους στείλει εμβόλια, ιατρικές ομάδες και τρόφιμα.

Την Τρίτη εντοπίστηκαν δύο κρούσματα covid-19 στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Τόνγκα, όπου φτάνει διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα που επλήγη από μια ηφαιστειακή έκρηξη και ένα τσουνάμι τον Ιανουάριο, ενώ μία ακόμη μόλυνση ανακοινώθηκε σήμερα. Μέχρι αυτή την εβδομάδα στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα covid-19.

Στα νησιά του Σολομώντα, όπου τον Νοέμβριο σε ταραχές που δεν συνδέονται με την πανδημία πυρπολήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα Χονιάρα, ένα κύμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού έχει προκαλέσει 2.357 κρούσματα, φέρνοντας στα όριά του το σύστημα υγείας.

Η Αυστραλία έχει στείλει τέσσερις πτήσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Σολομώντα οι οποίες μετέφεραν ιατρικές ομάδες, εμβόλια και τρόφιμα για τους ασθενείς στα νοσοκομεία αλλά και για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Η Κέιτι Γκρίνγουντ, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τον Ειρηνικό, επεσήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στα νησιά του Σολομώντα, όπου μόλις το 11% του πληθυσμού είναι πλήρως ανοσοποιημένο.

“Οι άνθρωποι φοβούνται και αυτό τους επηρεάζει όλους”, δήλωσε. “Τα εύθραυστα συστήματα υγείας φτάνουν πολύ γρήγορα στα όριά τους”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των νησιών του Σολομώντα έχει ανακοινώσει 21 θανάτους από covid-19 και έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο καθηγητής Τρανσφόρμ Αγκοράου του εθνικού πανεπιστημίου των νησιών του Σολομώντα επεσήμανε ότι η Χονιάρα έχει κλείσει, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα και ο ίδιος αναγκάζεται να τρώει από ένα φυτό στον κήπο του. “Έχουν αποκλείσει τη Χονιάρα, οι πωλητές δεν μπορούν να εισέλθουν στην πόλη”, εξήγησε.

Εξάλλου η βιασύνη των πολιτών να εμβολιαστούν κατά της covid-19 έχει προκαλέσει “μεγάλη ανυπακοή σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης”.

Τα εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν την Τετάρτη προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στους υγειονομικούς και το κοινό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι “θα αλλάξει η στρατηγική” της διανομής των εμβολίων.

Μια ιατρική ομάδα από την Αυστραλία εστάλη και στο Κιριμπάτι, το οποίο έχει καταγράψει 913 κρούσματα covid-19 από τον Ιανουάριο, όταν εισήλθε στη χώρα αεροπλάνο που μετέφερε μόνιμους κατοίκους που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας από τότε που οι αρχές ήραν τους περιορισμούς στα σύνορα.

Το Παλάου, όπου το 99% των 18.000 κατοίκων είναι εμβολιασμένο, κατέγραψε 2.115 κρούσματα covid-19 μέσα σε ένα μήνα.

Η Γκρίνγουντ δήλωσε ότι τα νησιά του Ειρηνικού εργάστηκαν σκληρά επί δύο χρόνια για να κρατήσουν μακριά την covid-19, αλλά τα νέα στελέχη του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικά και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. “Μια πολύ μικρή ρωγμή στην πανοπλία αρκεί για να επιτρέψει στην cοvid-19 να εισέλθει”, εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα