Την πολιτική του “καρότου και του μαστιγίου” φαίνεται πως επέλεξε η ευρωπαϊκή διπλωματία, απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών, η οποία έχει ως στόχο την πολιτική αναθεώρηση του μεταψυχροπολεμικού συστήματος ασφάλειας.
Διπλωματικός μαραθώνιος του Μακρόν
Έτσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, καταβάλλοντας μία ακόμη προσπάθεια για να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Ε.Ε.: Σκληρό πακέτο κυρώσεων
Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει προετοιμάσει ένα “εύρωστο και ολοκληρωμένο” πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τη γαλλική Les Echos.
“Έχουμε προετοιμάσει ένα εύρωστο και ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων”, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόσθεσε ότι στις κυρώσεις περιλαμβάνεται “ο περιορισμός στην πρόσβαση σε ξένο κεφάλαιο” και “έλεγχοι στις εξαγωγές, κυρίως σε τεχνικά προϊόντα”.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, επίσης περιλαμβάνεται στις κυρώσεις. Το αν ο αγωγός αυτός θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται “από τη συμπεριφορά της Ρωσίας”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Γερμανία επανεξοπλίζεται
Η Γερμανία κλίνει προς τη λήψη απόφασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση .
Δεύτερη πηγή, προσκείμενη στον γερμανικό στρατό, ανέφερε πως το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 είναι «ξανά στο τραπέζι», αλλά δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση σύντομα.
«Υπήρξαν πρόσφατα προσπάθειες να ενημερωθεί η Γερμανία για το πώς θα προχωρούσε μια πιθανή αγορά F-35», δήλωσε στο Reuters τρίτη πηγή, που συμμετέχει στη διαδικασία.
Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για να σχολιάσει, σημειώνει το Reuters.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να πει πως κατά τα ειωθότα δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο για δυνητικές πωλήσεις όπλων χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη γερμανική κυβέρνηση για τα θέματα των προμηθειών εξοπλισμού.
Η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το Tornado είναι το μοναδικό γερμανικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το αποσύρει από την υπηρεσία μεταξύ του 2025 και του 2030.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία έχει διαβεβαιώσει ότι θα αγοράσει αεροσκάφος αντικατάστασης στις αρχές της τετραετούς θητεία της. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το Βερολίνο θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων όταν αποσυρθεί το τελευταίο Tornado, γύρω στο 2030.
Η πηγή στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αγοράσει τελικά F-35, θα πρόκειται για πλήγμα για την Boeing, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτιμούσε το F-18 για την αντικατάσταση του Tornado.
Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού θα αναστάτωνε επίσης τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία για την επιλογή F-18 ή F-35, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.
Δεν είναι σαφές πόσα F-35 θα μπορούσε να αποπειραθεί να αγοράσει η Γερμανία. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ σχεδίαζε την αγορά 45 αεροσκαφών F-18, όμως αυτά προορίζονταν για να αντικαταστήσουν τόσο τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικό πόλεμο.
Συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινγπίνγκ
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία με το βλέμμα στραμμένο προς Ανατολάς, επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεών της με την Κίνα. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να διατρανώσουν τη φιλική τους σχέση σε προσωπικό καθώς και σε κρατικό επίπεδο, με φόντο τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, στην περίπτωση της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία, σε αυτήν του Πεκίνου για ευρύ φάσμα ζητημάτων.
Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει τη ρωσική μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θέλει, σημειώνει, να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας και εναντιώνεται στην επέκταση οργανισμών όπως το NATO.
Προτού αναχωρήσει, ο κ. Πούτιν φρόντισε να υπογραμμίσει τη φιλία των δύο χωρών αλλά και την προσωπική φιλική σχέση του με τον κ. Σι σε συνεντεύξεις και άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.
Ταξιδεύει στο Πεκίνο την ημέρα που θα γίνει η τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Εθνικό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο «Φωλιά του Πουλιού».
Ο κ. Πούτιν, ο πιο υψηλόβαθμος ξένος πολιτικός που θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης, θα τιμηθεί ως «φίλος της Κίνας».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτές που χαρακτηρίζουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εθνικές ομάδες τους θα συμμετάσχουν, αλλά δεν θα ταξιδέψουν στην κινεζική επικράτεια πολιτικοί ή άλλοι επίσημοι.
Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν μήνυμα ενότητας στην προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες Πέμπτη το απόγευμα.
Στις συνομιλίες του Ουάνγκ Γι και του Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές ευθυγραμμίστηκαν σε ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στο Αφγανιστάν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βαθύνει η αποδεδειγμένη στο χρόνο φιλία και ο συνεκτικός στρατηγικός συντονισμός των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Ουάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο κρατών εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην «πολιτικοποίηση» των Ολυμπιακών Αγώνων και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας συγκρούσεων μεταξύ χωρών και οργανισμών.
Αξίζει να σημειωθεί πως
ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τις “πρωτόγνωρης ποιότητας” σχέσεις της χώρας του με την Κίνα στη διάρκεια την πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εν μέσω κρίσης με τη Δύση.
“Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα”, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε “ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του”.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, Πούτιν και Σι θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου “το κοινό τους όραμα” για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας.
Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση αυτή.
Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Σι ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για να παρέχει στην Κίνα 10 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν “νέες λύσεις” για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ