back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γερμανία καταδικάζει τα ρωσικά μέτρα κατά της Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδικάζει ως αβάσιμα «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της Deutsche Welle» στη Μόσχα και απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά «να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού RT.de στη Γερμανία, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αντίποινα «δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε από νομική άποψη ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία», συνέχισε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι η εξέταση της άδειας μετάδοσης προγράμματος του RT.de στην Γερμανία αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή». Χαρακτήρισε μάλιστα «καθαρά πολιτική» και «δυσανάλογη» την αντίδραση της Μόσχας, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιογραφική εργασία των δημοσιογράφων του RT.de δεν περιορίστηκε ποτέ στη Γερμανία, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε στη Μόσχα για την Deutsche Welle. «Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του RT.de προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και ζήτησε από τη Μόσχα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε δήλωσε ότι η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις γερμανορωσικές σχέσεις και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Deutsche Welle στη Ρωσία ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις ανησυχίες τους. Επιπλέον, όπως επισήμανε, «το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, το εγείρουμε πάντα και δεν αφορά βέβαια μόνο την Deutsche Welle».

Χθες το απόγευμα η Ρωσία εξέδωσε απαγόρευση μετάδοσης για την Deutsche Welle στη Ρωσία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμο του γραφείου ανταποκριτών της DW στη Μόσχα και την απόσυρση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων, ως «απάντηση» στην απαγόρευση εκπομπής γερμανόφωνων τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον κρατικό ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT που ανακοινώθηκε από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης άδειας.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή της να ανατραπεί άμεσα η απόφαση να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα και να επιστραφεί σε όλους τους δημοσιογράφους η διαπίστευσή τους. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτό το δραστικό μέτρο λογοκρισίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φρανκ Ούμπεραλ και χαρακτήρισε τα ρωσικά μέτρα «φτηνή απάντηση», καθώς, όπως είπε, η DW, σε αντίθεση με τον RT, ασκεί «ανεξάρτητη» και «κριτική» δημοσιογραφία. Ζήτησε δε άμεση παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης, ο Χέντρικ Τσέρνερ, είχε υπερασπιστεί την απαγόρευση εκπομπής του RΤ.de, η οποία, όπως τόνισε, ελήφθη από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι από την γερμανική κυβέρνηση. «Αυτή η διάκριση μπορεί να μην είναι γνωστή στους ρώσους αξιωματούχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέρνερ και σημείωσε ότι το RT.de μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης.

Τη ρωσική απόφαση σχετικά με τη λειτουργία της Deutsche Welle στη χώρα καταδίκασε και η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di, στην οποία ανήκει η δεύτερη δημοσιογραφική ένωση της Γερμανίας, η DJU. Ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ στο ομοσπονδιακό συμβούλιο της οργάνωσης Κρίστοφ Σμιτς έκανε λόγο για «καθαρή επίθεση στην ελευθερία του Τύπου σε μια χώρα η οποία καταστέλλει επίσης την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατική αντιπολίτευση» και κάλεσε τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ασκήσει πίεση.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σολτς πρόκειται να εγείρει το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα