back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

26.6 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Κ. Γιαννόπουλος: Κανένα παιδί δεν αξίζει να είναι μόνο κι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα

Διαβάστε επίσης

 

Συγκλονίζει και προκαλεί προβληματισμό η ιστορία μητέρας που κατήγγειλε τον ίδιο της τον εαυτό στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για την κακοποίηση του μόλις 2 μηνών βρέφους της. Η γυναίκα ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη της, ζητώντας βοήθεια από την οργάνωση

Η καταγγελία ήρθε στο φως απ το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία μητέρα επικοινώνησε με την οργάνωση στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για να καταγγείλει πως η ίδια είχε τραυματίσει με χτυπήματα το παιδί της και ανησυχεί για την κατάστασή του, κάνοντας έκκληση για βοήθεια, καθώς δήλωσε μετανιωμένη για ό,τι είχε κάνει. Στη συνέχεια, το βρέφος μεταφέρθηκε σε συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, συνοδεία εξειδικευμένου προσωπικού του Οργανισμού.

Ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος αναφερόμενος μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 984 στο τραγικό συμβάν, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Κέντρου για φαινόμενα Παιδικής Κακοποίησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία καταγραφής των συμβάντων, αλλά και των πραγματικών διαστάσεων κάτω από τις οποίες συνέβησαν.

«Το 47% των κλήσεων που δεχόμαστε για ψυχολογική υποστήριξη στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, προέρχονται από ανηλίκους» τόνισε, μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου. «Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της δράσης μας διαπιστώθηκε αύξηση 28,81% στις κλήσεις chat» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την περίπτωση της συγκεκριμένης μητέρας, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για καταδικαστέα πράξη. Και συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά στις γενικότερες κρίσεις που διατυπώνονται γι ανθρώπους όπως η εν λόγω γυναίκα, η οποία σε μια αναλαμπή της ψυχικής της κατάστασης, κάλεσε σε βοήθεια.

«Όχι μόνον κατήγγειλε τον εαυτόν της, αλλά ζήτησε και βοήθεια. Είχε ζητήσει βοήθεια και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Η τωρινή της πράξη είναι καταδικαστέα πέρα από κάθε αμφιβολία, αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η γυναίκα είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τι έκανε. Και όταν το κατάλαβε νοιάστηκε άραγε για το παιδί που η ίδια κακοποίησε άσχημα, αλλά χωρίς -ευτυχώς- να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του; Επειδή έχουμε υπ όψιν μας περιπτώσεις βρεφών που ταρακουνιούνται με τέτοια δύναμη ώστε φτάνουν να εκσφενδονιστούν στον τοίχο ή να φτάσουν ακόμα και κάτω από το κρεββάτι….
…Η γυναίκα μας κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού, διότι ήξερε πως θα έχει άμεσα βοήθεια. Αγκαλιάσαμε το μωράκι όπως κάνουμε σε κάθε περίπτωση και σταθήκαμε στο πλευρό της μητέρας.
Κινητοποιηθήκαμε ειδοποιώντας την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ που έδωσε εντολή στο δικό μας ασθενοφόρο, λόγω εξειδίκευσης, να πάρει το βρέφος και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο για εξετάσεις».

Η συνέχεια πάντως θα δοθεί από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο το μέλλον του παιδιού θα κριθεί από τον εισαγγελέα που θα αποφασίσει αν υφίσταται κατάλληλο οικογενειακό πλαίσιο και εάν η ευάλωτη μητέρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να αισθανθεί ασφαλής ώστε να αγκαλιάσει το μωρό της.

Σημειώνεται, ότι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, αφορά παιδιά που κακοποιήθηκαν, παραμελήθηκαν από το ευρύτερο συγγενικό ή στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, ή και εκφοβίστηκαν σκληρά εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Στελεχώνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, ενώ είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Η εφαρμογή CHAT1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού», αποτελεί ένα νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, για να νιώσει ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.

Ας θυμόμαστε πως κανένα παιδί δεν αξίζει να είναι μόνο κι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα