back to top
29.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

29.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Νικαράγουα: Ο Ορτέγκα “τρώει” πρώην συντρόφους του

Διαβάστε επίσης

Η νικαραγουανή δικαιοσύνη καταδίκασε χθες Πέμπτη την ιστορικό και άλλοτε αντάρτισσα Ντόρα Μαρία Τέγες και τον ηγέτη φοιτητικής οργάνωσης Λέστερ Αλεμάν, μορφές της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, για «συνωμοσία», ανέφερε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δίκες διαφόρων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο, διεξάγονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μανάγουα –την Ελ Τσιπότε–, όπου κρατούνται οι περισσότεροι από τους 46 αντιπολιτευόμενους που συνελήφθησαν την περασμένη χρονιά, πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ντανιέλ Ορτέγα εξασφαλίζοντας τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία.

Η κυρία Τέγες, πρώην αντάρτισσα του σαντινιστικού κινήματος, με άλλα λόγια σύντροφος στα όπλα του σημερινού αρχηγού του κράτους, όπως και άλλοι πέντε αντιπολιτευόμενοι, κρίθηκαν ένοχοι. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν διευκρινίστηκαν. Η εισαγγελία ζητούσε να τους επιβληθούν ποινές 15 και 20 ετών κάθειρξης αντίστοιχα.

«Κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση και συμμορία» και διότι «έπληξαν την εθνική ακεραιότητα» της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH), μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δίκες της κυρίας Τέγες, 66 ετών, και του κ. Αλεμάν, 24 ετών, διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών. Επιτρεπόταν η παρουσία μόνον ενός μέλους της οικογένειας κάθε κατηγορουμένου.

«Οι δίκες αυτές είναι άκυρες και ως μη γενόμενες καθώς παραβιάζουν συνταγματικές εγγυήσεις, οι οποίες ορίζουν πως οι δίκες πρέπει να είναι δημόσιες και ο Τύπος πρέπει να μπορεί να τις παρακολουθήσει. Το γεγονός ότι «δεν επέτρεψαν την είσοδο παρά μόνο σε ένα μέλος της οικογένειας» (κάθε κατηγορουμένου) σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οι δίκες να είναι δημόσιες, τόνισε το CENIDH.

Μέλος του κόμματος Εθνική Ενότητα Μπλε και Λευκό (UNAB, αντιπολίτευση) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ζητήθηκε να επιβληθεί ποινή 15 ετών κάθειρξης στην κυρία Τέγες, ιστορικό, ιδρυτικό μέλος του Ανανεωτικού Σαντινιστικού Κινήματος (MRS, κεντροαριστερά), που κατόπιν μετασχηματίστηκε στην Ένωση για τη Δημοκρατική Αναγέννηση (UNAMOS).

Είχαν εκδηλωθεί διχόνοιες στις τάξεις των σαντινιστών το 1995, όταν υπήρξαν διαφωνίες με την πολιτική που ήθελε να ακολουθηθεί ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο ηγέτης του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN, αριστερά), που κυβέρνησε από το 1979 ως το 1990, προτού επιστρέψει στην εξουσία το 2007.

Ο κ. Αλεμάν είναι ο ηγέτης φοιτητικής οργάνωσης που είχε απαιτήσει από τον κ. Ορτέγα να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια διαλόγου με τη μεσολάβηση της καθολικής εκκλησίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην εξέγερση του 2018.

Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), τουλάχιστον 355 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή της εξέγερσης εκείνης.

«Το μοναδικό του έγκλημα είναι πως είχε μιλήσει εξ ονόματος των πάντων το 2018, όταν είχε αναμετρηθεί με τον κ. Ορτέγα, καταγγέλλοντας τα εγκλήματά του και απαιτώντας την αποχώρησή του από την εξουσία», κατήγγειλε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, πολιτικός εξόριστος από πέρυσι στην Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με την οργάνωση του κ. Αλεμάν, η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές «δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκτελεστικό απόσπασμα της δικτατορίας».

Η κυρία Τέγες υπήρξε στο παρελθόν εμβληματική μορφή του FSLN. Εγκατέλειψε τις σπουδές της στην ιατρική για να ενταχθεί στο κίνημα αυτό ανταρτών, που πολεμούσε τη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα τα χρόνια του 1970. Το 1978, είχε πάρει μέρος σε τολμηρή επιχείρηση των ανταρτών εναντίον του κοινοβουλίου-σφραγίδας της χούντας των Σομόσα. Το 1979, ήταν επικεφαλής των σαντινίστας που απελευθέρωσαν την πόλη Λεόν.

Οι δίκες αντιπάλων του κ. Ορτέγα συνεχίζονται σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα