back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Εντός του έτους το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η οποία -όπως είπε- οφείλει να καθοδηγείται από την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους, υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Σοφία Μπερετάνου.

Ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο δράσης που θα αντιμετωπίζει την κοινωνική ένταξη ως κοινωνική αναγκαιότητα, προσθέτοντας ότι η κοινωνική προστασία, ένταξη και επανένταξη δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να αποτελούν προτεραιότητα.

«Προσπαθούμε να κινούμαστε πάντοτε στον άξονα της κοινωνικής πολιτικής. Γνωρίζουμε ότι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, ωστόσο, αυτό που πρωτίστως επιθυμούμε είναι να μην μένουμε σε αυτό αλλά να δημιουργούμε και να υλοποιούμε δράσεις ενεργητικής ένταξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, εντάσσεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που αφορά στην επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα. Προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για διάστημα δύο ετών, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για ένα έτος. Παράλληλα, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους ώστε να μπορέσουν σταδιακά να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται σε 13 δήμους και σταδιακά θα εφαρμοστεί σε 43, ενώ σε αυτό θα ενταχθούν 800 άστεγοι».

Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι γι αυτόν τον σκοπό «την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Αντιδήμαρχο κ. Κατερίνα Γκαγκάκη και την πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), κ. Μελίνα Δασκαλάκη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσεων μεταξύ Υπουργείου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εντός του έτους ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο θα εξασφαλίσει απασχόληση σε έως και 200 άτομα.

«Θα συνδυάζει την πλήρη επιδότηση για ένα χρόνο πλήρως του μισθολογικού κόστους, δηλαδή μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, με τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητες ενός ατόμου που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στην εργασία».

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κυψέλη» που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αρχικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αττικής και εν συνεχεία σε όλη την Ελλάδα και «έχει ως στόχο τη θέσπιση ενός ενιαίου καθημερινού προγράμματος που μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως δομημένο και μη παιχνίδι, επαφή με τη φύση, αφήγηση, μουσική, τεχνολογία, θα προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό όλες τις δεξιότητες τους και θα εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των γονέων».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας η σημαντικότερη παρέμβαση είναι ότι «μέσω του προγράμματος ”Κυψέλη” θα γίνεται πρώιμη διάγνωση νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών σε παιδιά με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα