back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περού: Ο πρωθυπουργός Έκτορ Βαλέρ Πίντο επιβεβαιώνει πως εγκαταλείπει το αξίωμα

Διαβάστε επίσης

Ο περουβιανός νέος πρωθυπουργός Έκτορ Βαλέρ Πίντο επιβεβαίωσε χθες Σάββατο πως εγκαταλείπει το αξίωμα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, αντιμέτωπος με κατακραυγή έπειτα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τις κατηγορίες πως ξυλοκοπούσε την εκλιπούσα σύζυγό του και την κόρη του, εξέλιξη που δημιουργεί ξανά κενό εξουσίας στο κράτος των Άνδεων.

Η ανακοίνωση του κ. Βαλέρ Πίντο καταγράφηκε μία ημέρα μετά την αναγγελία του προέδρου Πέδρο Καστίγιο πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ο αρχηγός του κράτους δεν ξεκαθάρισε εάν ο τρίτος πρωθυπουργός που ονόμασε θα αποχωρούσε, μολονότι αυτό θεωρείτο τετελεσμένο.

Ο κ. Καστίγιο καλείται τώρα να σχηματίσει την τέταρτη κυβέρνησή του μέσα σε έξι μήνες. Υποσχέθηκε πως το νέο σχήμα θα συμπεριλαμβάνει φωνές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Δεν αποσαφήνισε το χρονοδιάγραμμα.

Ο Πέδρο Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός που ανδρώθηκε σε φτωχό χωριό της επαρχίας στις Άνδεις, εξελέγη με ένα μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, αλλά ήδη στη διάρκεια της προεδρίας του έχει κάνει δεξιά στροφή. Ο κ. Βαλέρ Πίντο, ποινικολόγος 62 ετών, εξασφάλισε την έδρα του στο Κογκρέσο ως υποψήφιος παράταξης της άκρας δεξιάς, προτού μεταπηδήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, φίλα προσκείμενη στον πρόεδρο.

Ο πρώτος πρωθυπουργός του προέδρου Καστίγιο ανήκε στο Perú Libre, την παράταξη με την οποία εξασφάλισε την προεδρία. Η δεύτερη πρωθυπουργός ήταν μετριοπαθής κεντροαριστερή.

Ο πρωθυπουργός στο Περού θεωρείται δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κυριότερος σύμβουλος του προέδρου και έχει λόγο στους διορισμούς των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης.

Η τέταρτη κυβέρνηση Καστίγιο θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα