back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στό Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας

Διαβάστε επίσης

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιo για θέματα Ευρώπης, Κρις Χίτον-Χάρις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλαμβάνει η ατζέντα τους είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν, επίσης, το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες με άξονα την εφαρμογή του «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο», το οποίο υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, που υπεγράφη μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έχει στόχο να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Συνάντηση με πρέσβεις

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρέσβεις των Μπαχαμών και του Μπουρνέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πρέσβεις που έχουν έδρα το Λονδίνο αλλά είναι διαπιστευμένοι και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της συνάντησης του Έλληνα υπουργού είναι η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την εκλογή στη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Ήδη, όπως έχει γνωστοποιηθεί, 97 χώρες έχουν δεσμευτεί γραπτά ότι θα στηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα. Πρόκειται για αριθμό που αντιπροσωπεύει το 50% των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2024.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Λονδίνο είναι η τρίτη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερη διπλωματική πηγή.

Βρετανία και Κυπριακό

Σημειώνεται, ότι ο κ. Χίτον-Χάρις αντικατέστησε την κ. Γουέντι Μόρτον τον Δεκέμβριο. Όπως η προκάτοχός του, έτσι και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με το Κυπριακό, σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή, τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει «μία λύση σύμφωνη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Στην εν λόγω επιστολή, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι αυτό το μοντέλο λύσης «είναι αρκετά ευρύ ώστε να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών» και πως μία επιτυχής επίλυση του Κυπριακού «θα αυξήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα