back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τζιχαντιστική οργάνωση διατείνεται πως αγνοούσε ότι ο αρχηγός του ΙΚ ζούσε στην Ιντλίμπ

Διαβάστε επίσης

Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, που κυριαρχεί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως αγνοούσε ότι ο αρχηγός της αντίπαλης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ζούσε στην περιοχή ωσότου σκοτώθηκε σε επιδρομή ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του ΙΚ, ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, σκοτώθηκε την Πέμπτη σε αμερικανική επιχείρηση σε ακίνητο στην Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία.

«Δεν ήμασταν ενήμεροι ότι θα γινόταν τέτοια επιχείρηση εκ των προτέρων», διαβεβαίωσε η ΧΤΣ σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής, ενώ πρόσθεσε πως αγνοούσε «την ταυτότητα των κατοίκων» του οικήματος που έγινε στόχος.

«Καταδικάζουμε την επιχείρηση αυτή», πρόσθεσε η οργάνωση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως θα συνεχίσει να «πολεμά εναντίον των διαστροφών και των εγκλημάτων» του ΙΚ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ΧΤΣ διεξάγει σποραδικά επιχειρήσεις εναντίον πυρήνων του ΙΚ στη βορειοδυτική Συρία. Ελέγχει περίπου τη μισή από την περιοχή αυτή.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ΧΤΣ ενεπλάκη σε συγκρούσεις με οπλισμένους τζιχαντιστές προσκείμενους στο ΙΚ, εδικά στο νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, κατά την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Πέρα από τη μισή επαρχία Ιντλίμπ, η ΧΤΣ ελέγχει επίσης τομείς των γειτονικών επαρχιών Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια.

Στην περιοχή, έναν από τους τελευταίους θύλακες που παραμένουν ακόμη εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, έχουν καταφύγει επίσης μέλη οργανώσεων ανταρτών και τζιχαντιστών προσκείμενων στη ΧΤΣ, συμπεριλαμβανομένης της Χούρας αντ Ντιν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα