back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα αλλάζει και δημιουργεί τη δυναμική που απαιτείται για να υπάρχουν επενδύσεις

Διαβάστε επίσης

Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό νόμο, φιλικό προς τους επενδυτές που δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της περιφέρειας, εισάγοντας καινοτομίες με αιχμή την ισόρροπη ανάπτυξη και στις περιφέρειες, οι οποίες θα λάβουν συγκεκριμένους πόρους.

«Παλαιότερα, ήταν ένας “κουβάς” από τον οποίο τραβούσαν όλοι, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η αγροδιατροφή. Πλέον αυτό αλλάζει», τόνισε.

Περιγράφοντας τους κεντρικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «η ισόρροπη στρατηγική ανάπτυξης στις περιφέρειες θα είναι ανάλογα με τους κλάδους, για παράδειγμα, θα υπάρχει ξεχωριστή ενίσχυση για την αγροδιατροφή, ξεχωριστή για την έρευνα και την καινοτομία ή τον τουρισμό κλπ».

Επισήμανε ότι μια ακόμη καινοτομία που εισάγει είναι ότι ανοίγει παράθυρα σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς θα μπορούν να μπουν χρήματα για παράδειγμα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην σημαντική μεταρρύθμιση επιτάχυνσης των διαδικασιών, μεταφέροντας εργασίες του Δημοσίου σε πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν, αλλά με το Δημόσιο να διατηρεί τον επιτελικό του ρόλο καθώς «εμείς θα δίνουμε την υπαγωγή και την πιστοποίηση».

«Πλέον οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται εντός 60 ημερών και μετά από 45 μέρες, αν δεν έχει προχωρήσει, η διαδικασία, θα περνά στον ορκωτό ελεγκτή».

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «η Ελλάδα αλλάζει και δημιουργεί την δυναμική που απαιτείται για να υπάρχουν επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η επιχειρηματικότητα είχε δαιμονοποιηθεί» και το κλίμα στις επαφές σε διεθνείς οργανισμούς ήταν εχθρικό.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές επενδύσεις θέλουν να έρθουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Αθήνα ένας οργασμός από τουριστικές επενδύσεις από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία και από τεχνολογικούς κολοσσούς».

Και κατέληξε: «Μέσα σε 2,5 χρόνια καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Πολλοί επιχειρηματίες πλέον θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Όταν βλέπετε τη Microsoft ή την Pfizer , την Google να έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα σημαίνει ότι βλέπουν μια πολιτικά σταθερή χώρα, μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θέλει να φέρει επενδύσεις και να στηρίξει τους επενδυτές αλλά και μια χώρα η οποία απλοποιεί διαδικασίες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα