back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Μακρόν σε Κίεβο και Βερολίνο – Κρίσιμες ώρες για την αποφυγή πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Από τη Μόσχα στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού παρουσίασε στη Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – που δήλωσε έτοιμος για “συμβιβασμούς” – τις προτάσεις του για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. “Οι προσεχείς ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα απαιτήσουν εντατικές συνομιλίες, τις οποίες επιδιώκουμε από κοινού”, δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο περιελάμβανε κρέας ταράνδου με γλυκοπατάτες και βατόμουρα.

Μετά τις συνομιλίες διάρκειας πέντε ωρών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες από τις ιδέες του Γάλλου ομολόγου του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι πέτυχε κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία για την Ουκρανία.

«Για μένα το θέμα ήταν να παγώσει το παιγνίδι για να εμποδισθεί μία κλιμάκωση και να ανοίξουν νέες προοπτικές (…) Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Μόσχα στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ, «ούτε για ένα δευτερόλεπτο», ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

“Ορισμένες από τις ιδέες του, τις προτάσεις του, για τις οποίες είναι μάλλον ακόμη πολύ νωρίς να συζητήσουμε, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω κοινών μας βημάτων”, σημείωσε ο Πούτιν.

“Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε για τη διάθεσή του να δεσμευτεί σε αυτήν την λογική και για τη βούλησή του να διατηρηθεί η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Οι δυο τους αναμένεται να ξανασυζητήσουν αφού ο Μακρόν συναντηθεί σήμερα με την ουκρανική ηγεσία.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου αφορούν δέσμευση να μην ληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες από τις δύο πλευρές, να ξεκινήσει διάλογος, κυρίως όσον αφορά τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό, ή ακόμη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την σύγκρουση στην Ουκρανία και την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου.

Οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την χώρα αυτή.

Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ευρωπαϊκών διπλωματικών επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.

“Δεν θα υπάρχουν νικητές”

“Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν συμβιβασμοί που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλον τον κόσμο”, δήλωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, βεβαιώνοντας ότι ούτε αυτός ούτε ο Μακρόν θέλουν έναν πόλεμο Ρωσίας-NATO, στον οποίο “δεν θα υπάρχουν νικητές”.

“Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθήσει να πάρει πίσω την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, οι Ευρωπαϊκές χώρες θα συρθούν αυτομάτως σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία”, σημείωσε, μιλώντας με έμφαση και πρόσθεσε: “Δεν θα υπάρχουν νικητές”.

Ωστόσο δεν είπε κουβέντα για τα σχέδιά του σε σχέση με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που εξακολουθούν να στρατοπεδεύουν στα σύνορα της Ουκρανίας και εγείρουν φόβους για μια εισβολή.

Παράλληλα κατήγγειλε εκ νέου την άρνηση των Δυτικών να υποχωρήσουν στο αίτημά του για τον τερματισμό της πολιτικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την απόσυρση των στρατιωτικών του μέσων από την ανατολική Ευρώπη, διαψεύδοντας ταυτοχρόνως ότι απειλεί την Ουκρανία.

Επίσης για άλλη μια φορά κατηγόρησε την τελευταία ότι είναι η μόνη που ευθύνεται για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από την Μόσχα παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος έχει φανεί επικριτικός όσον αφορά στοιχεία του ειρηνευτικού σχεδίου που διαπραγματεύτηκαν το 2015 το Κίεβο και η Μόσχα μέσω γαλλο-γερμανικής μεσολάβησης, χρησιμοποίησε σχήμα λόγου.

“Είτε σου αρέσει είτε όχι, γλυκιά μου, θα πρέπει να το υποστείς”, είπε, προκαλώντας ζωηρή συζήτηση στο ρωσόφωνο διαδίκτυο με μερικούς χρήστες να επικρίνουν το σχόλιο αυτό λέγοντας ότι νομιμοποιεί το βιασμό.

Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας το 2014, την χερσόνησο της Κριμαίας. Από την ίδια χρονιά, αντάρτες που υποστηρίζονται από την Μόσχα βρίσκονται επίσης σε πόλεμο με τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, όπου η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και ότι είναι βέβαιος για την επίτευξη προόδου.

“Μαζί… είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εύκολο”, δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής δύναμης που συναντά τον Πούτιν μετά την όξυνση των εντάσεων τον Δεκέμβριο. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα συναντήσει και αυτός με την σειρά του τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, αφότου περάσει από το Κίεβο.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι μια νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχει τρομερές συνέπειες για αυτήν, με την υιοθέτηση καταστροφικών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι “απολύτως ενωμένες” για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία αν ποτέ επιτεθεί, και οι δύο χώρες θα λάβουν “τα ίδια μέτρα”, διαβεβαίωσε χθες ο Σολτς από την Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι μια επίθεση από τη Ρωσία θα σήμαινε “το τέλος” του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία απέστειλαν εξάλλου στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ευρώπη.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν ότι η Ρωσία διαθέτει το 70% της δύναμης που χρειάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία.

Ο στρατός της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που διξάγονται στην Λευκορωσία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ.

Ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε ότι Ουκρανοί στρατιώτες διεξάγουν διαρκώς διάφορες ασκήσεις και ότι από τις 10 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν γυμνάσια με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar και αντιαρματικών Javelin και NLAW πυραύλων που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Εν τω μεταξύ έξι ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχουν σε ναυτικές ασκήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις τον Ιανουάριο με την συμμετοχή όλων των ρωσικών στόλων, από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος στην σύγκρουσή της με τη Δύση. Στις κολοσιαίων διαστάσεων ασκήσεις θα συμμετασχουν  περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα