back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που προκαλεί στα παιδιά ο κορονοϊός

Διαβάστε επίσης

Η περίπτωση του 11χρονου αγοριού από τη Λέσβο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο του προκάλεσε ο κορονοιός,  κινητοποιεί το ενδιαφέρον  του επιστημονικού κόσμου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η λοίμωξη Covid-19 μπορεί  σε σπάνιες  περιπτώσεις να πλήξει όλα το οργανικό σύστημα των παιδιών και κυρίως το κυκλοφορικό με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). ‘Οπως αποκάλυψε χθες  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο MIS-C με τα 50 από αυτά να έχουν διαγνωσθεί με όλα τα επιβεβαιωμένα συμπτώματα.

«Ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C», σημείωσε αρχικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ενα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό», πρόσθεσε.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C, τα συμπτώματα

Πρόκειται για ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο. Σύμφωνα με έρευνα του Μάικλ Λεβίν, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από την covid-19. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη του 2020. Το πιο συχνό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα: περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα