back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

WFP: Από λιμό κινδυνεύουν 13 εκατ. άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής

Διαβάστε επίσης

Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία αντιμετωπίζουν οξεία πείνα καθώς το Κέρας της Αφρικής βιώνει την χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Τρία χρόνια πέρασαν χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις και η περιοχή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ξηρασία μετά το 1981, αναφέρει ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ.

Η ξηρασία έχει καταστρέψει σοδειές και έχει προκαλέσει «ασυνήθιστα» υψηλό αριθμό θανάτων ζώων υποχρεώνοντας τις αγροτικές οικογένειες που βασίζονται στη γεωργία και στην εκτροφή ζώων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το νερό και τα βοσκοτόπια βρίσκονται σε έλλειψη και οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις με ποσότητες νερού κάτω του μέσου όρου μέσα στους επόμενους μήνες απειλούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, λέει ο Μάικλ Ντάνφορντ, ο περιφερειακός διευθυντής για την Ανατολική Αφρική του WFP.

«Καταστρέφονται οι σοδειές, πεθαίνουν τα ζώα και αυξάνεται η πείνα καθώς οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες επηρεάζουν το Κέρας της Αφρικής. Η κατάσταση απαιτεί άμεση ανθρωπιστική δράση», αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν εκείνη στη Σομαλία το 2011 όταν στη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας είχαν πεθάνει 250.000 άνθρωποι.

Η βοήθεια σε τρόφιμα διανέμεται κατά μήκος μιας ξηρής λωρίδας γης στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, όπου τα ποσοστά υποσιτισμού είναι υψηλά και περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από οξεία πείνα κατά το πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια σε τρόφιμα στη νότια και νοτιοανατολική Αιθιοπία, ανάμεσά τους και μισό εκατομμύριο υποσιτισμένα παιδιά και μητέρες.

Στη Σομαλία ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από οξεία πείνα αναμένεται να φθάσει τον Μάιο από 3,5 εκατομμύρια σε 4,6 εκατομμύρια εκτός αν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Άλλοι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στην νοτιοανατολική και βόρεια Κένυα, όπου τον Σεπτέμβριο κηρύχθηκε έκτακτη ανάγκη λόγω ξηρασίας.

Το WFP ανέφερε ότι απαιτούνται 327 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών κατά τους επόμενους έξι μήνες και για την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις επαναλαμβανόμενες κλιματικές κρίσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και είναι εντονότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με την Αφρική, η οποία ευθύνεται το λιγότερο για την υπερθέμανση του πλανήτη, να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα