back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μας η επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023

Διαβάστε επίσης

“Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου όπου συμμετείχε απόψε σε πάνελ με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι “αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και για την πατρίδα μας η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023”, προσθέτοντας πως “θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος”.

“Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023: Το πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. Και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και ενδεχομένως και να υπερκαλυφθούν”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ενώ εκτίμησε ότι “θα είναι πολύ πάνω από το 7% ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021». Παράλληλα ανέφερε ότι “στην Ελλάδα καταγράφεται η πιο γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας στην Ευρώπη” και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος κυρίως ως προς τη μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, “η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό πρώτα και πάνω από όλα γιατί έχει πολιτική σταθερότητα”, κάτι που “θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό”, όπως είπε.

“Είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, άμα δει κανείς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με μια κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής σε αυτά τα οποία λέει και είναι αξιόπιστη. Αυτά που λέει τα κάνει.Και αυτά που δεν μπορεί να κάνει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα τα κάνει. Έχουμε νομίζω κατοχυρώσει το τεκμήριο της ειλικρίνειας και της αλήθειας στον πολιτικό λόγο”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην ενέργεια υποστήριξε ότι “έχουμε αποδείξει ότι και βραχυπρόθεσμα έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, την παραγωγή, όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ απότομες αυξήσεις που είδαμε τους τελευταίους μήνες στις τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν συμπαρασύρει, προφανώς και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος”.

“Από τον Ιανουάριο υπάρχει ήδη επιδότηση 65 ευρώ την μεγαβατώρα για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Άρα, θα υπάρχει μια πρώτη ανακούφιση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, σημείωσε ο κ. Μητσοτακης.

“Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετικά ή και συχνά παρεμφερή εργαλεία. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Και από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενέργειας. Κάνουμε πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και προφανώς θέλουμε να είμαστε παρόντες και στο ευρύτερο γήπεδο, εντός εισαγωγικών, στο ευρύτερο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα