back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαδαγασκάρη: Τους 80 έφτασαν οι νεκροί από τον κυκλώνα Μπατσιράι

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Μπατσιράι, που απομακρύνθηκε από τη Μαδαγασκάρη τη Δευτέρα, ανήλθε σε 80, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Το Εθνικό Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών (BNGRC), που συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις πλέον πληγείσες περιοχές, κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού του Ινδικού Ωκεανού, ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός αυξήθηκε από 30 χθες το βράδυ σε 80, εκ των οποίων οι 60 καταγράφηκαν στην περιοχή Ικόνγκο, που βρίσκεται σε αυτή την περιφέρεια.

Ο κυκλώνας έπληξε το μεγάλο νησί του Ινδικού Ωκεανού αργά το Σάββατο, γκρεμίζοντας σπίτια και καταστρέφοντας γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς χτύπησε με μανία τη νοτιοανατολική ακτή μέχρι που απομακρύνθηκε αργά την Κυριακή, αφήνοντας 91.000 ανθρώπους με σπίτια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Η υπηρεσία παροχής βοήθειας σε πληγέντες από τις καταστροφές ανακοίνωσε ότι 60 από τους θανάτους σημειώθηκαν μόνο στην περιοχή Ικόνγκο στη νοτιοανατολική Μαδαγασκάρη και ότι εξακολουθεί να συλλέγει στοιχεία για το τι συνέβη στο Ικόνγκο.

Ένα μέλος του κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την περιοχή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλός εκεί και ότι τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους.

Ο κυκλώνας Μπατσιράι ήταν η δεύτερη καταστροφική καταιγίδα της Μαδαγασκάρης μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά τον κυκλώνα «Άνα» που σκότωσε 55 ανθρώπους και εκτόπισε 130.000 σε άλλη περιοχή της χώρας, βορειότερα.

Η νησιωτική χώρα, με πληθυσμό σχεδόν 30 εκατομμύρια κατοίκους, ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις σε τρόφιμα στον νότο ως συνέπεια της σοβαρής και παρατεταμένης ξηρασίας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ο Μπατσιράι επιδείνωσε την κατάσταση καταστρέφοντας τις καλλιέργειες ρυζιού, φρούτων και λαχανικών που ήθελαν μόλις δύο εβδομάδες για τη συγκομιδή τους.

Ο κυκλώνας προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και κατέστησε αδιάβατους 12 δρόμους και 14 γέφυρες, αποκόβοντας ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και εμποδίζοντας τις προσπάθειες αρωγής στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα