back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο «στόχαστρο» της εφορίας επιστροφές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, εμβάσματα και εισοδήματα από AirBnB

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν τη φετινή χρονιά χιλιάδες δηλώσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, εμβάσματα προς το εξωτερικό αλλά και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τη φετινή χρονιά θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι μέσω τυχαίου δείγματος διασταυρώσεων σε επιστροφές φόρου εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες με πλαστικό χρήμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύει να εντοπίσει ποσά άμεσων επιστροφών φόρου εισοδήματος που χορηγήθηκαν με “μαγειρεμένα” στοιχεία, περιπτώσεις φορολογούμενων που δήλωσαν μηδενικό ΦΠΑ ενώ είχαν τζίρο αλλά κι άλλους που πλήρωσαν λιγότερο ΦΠΑ σε σχέση με τις εισπράξεις που έκαναν.

Από κόσκινο θα περάσουν οι χιλιάδες βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb αλλά και οι δαπάνες όσων φορολογουμένων εντοπιστούν να ξοδεύουν περισσότερα σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, την τρέχουσα χρονιά θα πραγματοποιηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από αυτές το 75% θα αφορά κατ’ αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές αρχές άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για έσοδα στο δημόσιο ταμείο από τη φορολογία ακινήτων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα