back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χ. Μαρίνος: Έκθεση – αφιέρωμα στο ρεμπέτικο στον ΟΠΑΝΔΑ

Διαβάστε επίσης

2022-02-10

Για τη νέα έκθεση του ΟΠΑΝΔΑ που συνδέει τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με το ρεμπέτικο τραγούδι, με στόχο να εμπλουτισθεί με μια φρέσκια ματιά η εικονοποιία αυτής της σημαντικής έκφανσης του νεοελληνικού λαικού, αστικού πολιτισμού, μίλησε στον Αθήνα 984, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χριστόφορος Μαρίνος.

«Πενήντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με ξεχωριστά εικαστικά ζητούμενα, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση με 125 έργα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η φιλόδοξη διοργάνωση σε 3 χώρους, από έναν δημόσιο οργανισμό όπως ο ΟΠΑΝΔΑ» επισημαίνει στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Η επιμελητική ιδέα όμως δεν φτάνει. Εκθέσεις αυτού του μεγέθους είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, λέει ο ίδιος, κάνοντας λόγο για γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, ενώ αποδίδει εύσημα στον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και στην επικεφαλής του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, για την ένθερμη στήριξη στο εγχείρημα.

Μόνο ενδεικτική θα μπορούσε να είναι η αναφορά στους καλλιτέχνες Γιάννη Βαρελά, Ηλία Παπαηλιάκη, Πάνο Χαραλάμπους, Αλέξανδρο Ψυχούλη, Ρένα Παπασπύρου και Φοίβη Γιαννίση, που μετέχουν ανάμεσα σε άλλους καταξιωμένους δημιουργούς, όπως ο Αλέκος  Φασιανός.

Αναφερόμενος στην συγκατοίκηση, με έναν τρόπο, της Μαρίας Κάλλας με τη Σωτηρία Μπέλλου στο Ολύμπια, μέσα από την τοποθέτηση δίσκων και προσωπικών αντικειμένων της εμβληματικής ρεμπέτισας δίπλα σε άλλα αντικείμενα της ντίβας του bel canto, σπεύδει να απορρίψει εκ προϊμίου κάθε σκέψη για δήθεν εξυπνακίστικη κίνηση, παραπέμποντας σε Τσαρουχική ρήση.

Μιλά για «μια απλή επιμελητική χειρονομία, μεγάλης ωστόσο συμβολικής σημασίας. Όπως είχε πει και ο Γιάννης Τσαρούχης που τις αγαπούσε και τις δύο, δεν αισθάνομαι διχασμένος…
Τα εγκαίνια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Σήμερα ανοίγει η έκθεση στο Ολύμπια και στο Κέντρο Τεχνών (όπου τον κύριο λόγο έχουν έργα σύγχρονης τέχνης), ενώ την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στην Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται ιστορικά έργα τα οποία συνομιλούν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών».

Στρέφοντας τον προβολέα στο Κέντρο Τεχνών, ο Χριστόφορος Μαρίνος αποκαλύπτει πως απόψε οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μια πρωτότυπη περφόρμανς του Πάνου Χαραλάμπους.  «Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ θα χορέψει και θα τα… σπάσει …. Το ρεμπέτικο και οι εκθέσεις είναι μια γιορτή, ασχέτως αν τώρα δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε όπως πριν, λόγω της συνθήκης».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΟΤΕ: Η έκθεση «Ρεμπέτικο» πραγματοποιείται από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 3 Απριλίου. ΠΟΥ: Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο (Κτίριο A & Κτίριο Β), στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου στο Πάρκο Ελευθερίας και στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα