back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 – 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023

Διαβάστε επίσης

Το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, μετά την Ιρλανδία με 8.5% του ΑΕΠ, εμφανίζει εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Για το 2022 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με κατά 4,9% και το 2023 με 2.7%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Αναμένει άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,1% φέτος και κατά 1,1% το 2023. Οι πληθωριστικές επιδόσεις στην ευρωζώνη καταγράφονται εντονότερες (3,5% άνοδος τιμών φέτος), με τις μεγαλύτερες πιέσεις να αναμένονται στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι βελτιωμένες επιδόσεις που αναμένονται στον τουρισμό στον τουρισμό και η αυξημένη κατανάλωση αποτελούν τις βασικές αιτίες της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της οικονομίας.

Χρ. Σταϊκούρας: Η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι «η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη “τύπου V” το 2021- τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη- καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020».

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός: «η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023».

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας «η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Γιάννης Παπαγεωργίου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα