back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε. Κορομπόκη: Με σύνδρομο long covid ένας στους τρείς ασθενείς

Διαβάστε επίσης

 

Η μακρά Covid (long covid), γνωστή επίσης ως σύνδρομο μετά-Covid, τείνει να γίνει ένα όλο και πιο έντονο ζήτημα δημόσιας υγείας, λόγω πανδημίας.

«Το σύνδρομο long covid ταλαιπωρεί έναν στους τρείς ασθενείς που θα πάρουν εξιτήριο. Οι περισσότεροι, ακόμα και ένα μήνα μετά τη νοσηλεία τους δεν έχουν αναρρώσει τελείως και αναφέρουν συμπτώματα, ενώ για ένα 30% των ασθενών τα συμπτώματα επιμένουν και πέραν του τριμήνου» είπε η Ελένη Κορομπόκη Επιμελήτρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας COVID στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.
Και τόνισε πως «Το σύνδρομο δεν αφορά αποκλειστικά όλους όσοι νοσηλεύτηκαν, αλλά και ασθενείς που πέρασαν ελαφρά τον ιό στο σπίτι».

Σε σχέση με την συμπτωματολογία του long covid, η κυρία Κορομπόκη περιέγραψε «αίσθημα κόπωσης, έντονη αδυναμία, βήχα και δύσπνοια, τριχόπτωση ακόμη και στα όρια αλωπεκίας  ιδιαίτερα για τις γυναίκες, διαταραχές στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εμφάνιση διαβήτη  καρδιαγγειακά συμπτώματα και συμπτώματα στο νευρικό σύστημα, όπως και διαταραχές στην ψυχική σφαίρα με άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικές διαταραχές».

Επικαλούμενη αποτελέσματα μελέτης από την Ολλανδία, επεσήμανε πως «Το 75% ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, αναφέρουν σωματικά συμπτώματα και μετά την πάροδο ενός χρόνου. Επίσης, ένας στους 5 αναφέρει ψυχικά συμπτώματα και έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας , ενώ οι μισοί δεν μπορούν να επανέλθουν στη εργασία τους».
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σύνδρομο long covid-19 να συνεχίζεται ακόμη και για 1,5 χρόνο, όπως δείχνουν στοιχεία ιδίως από την πόλη Γιουχάν της Κίνας, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα