back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ονδούρα: Καταδικάστηκαν ακτιβιστές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον μεταλλείου

Διαβάστε επίσης

Δικαστήριο της Ονδούρας καταδίκασε χθες Τετάρτη έξι υπερασπιστές του περιβάλλοντος επειδή πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις εναντίον μεταλλείου οξειδίου του σιδήρου που απειλεί, όπως καταγγέλλουν, να μολύνει ποταμό και κατά συνέπεια να στερήσει το νερό από χιλιάδες κατοίκους, έκαναν γνωστό συνήγοροι υπεράσπισής τους και συναγωνιστές τους.

«Το δικαστήριο της Τρουχίγιο καταδίκασε έξι συντρόφους, απελευθέρωσε δύο και ανακοίνωσε πως οι ποινές θα απαγγελθούν στον καθένα τους την 21η Φεβρουαρίου» για τη λεγόμενη υπόθεση Γκουαπινόλ, από το όνομα του απειλούμενου ποταμού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Λόπες, ηγέτης των οικολόγων.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, το μεταλλείο απειλεί προστατευόμενη περιοχή στην περιφέρεια Τοκόα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς επίσης και τους ποταμούς Γκουαπινόλ και Σαν Πέδρο, από τους οποίους παίρνουν νερό περίπου 16.000 κάτοικοι της περιοχής – η οποία πλήττεται επίσης από την αποψίλωση των δασών, τη ρύπανση, τη λαθροθηρία.

Ο δικηγόρος Εφρέν Ραμίρες, σύμφωνα με τον οποίο οι εντολείς του αντιμετωπίζουν ποινές ως και 14 ετών κάθειρξης, σκοπεύουν να επικαλεστούν στην υπόθεση αυτή τον νόμο περί αμνηστίας, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.

Η νέα πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, η οποία ανήκει στην αριστερά, υποσχέθηκε να δώσει χάρη σε οικολόγους ακτιβιστές όταν ορκίστηκε, την 27η Ιανουαρίου.

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος αγωνίζονται για χρόνια εναντίον της λειτουργίας ανοικτών μεταλλείων οξειδίου του σιδήρου –σιδηρομεταλλεύματος που είναι επίσης γνωστό ως βουστίτης–, επειδή απειλεί όπως λένε το φυσικό καταφύγιο Μποταδέρος, κοντά στην Τοκόα.

Εκπρόσωπος του ομίλου μεταλλείων Los Pinares διαβεβαίωσε πως πρόκειται για «εταιρεία με υπευθυνότητα από κοινωνική και περιβαλλοντική σκοπιά, που φέρνει ανάπτυξη στην Τοκόα».

Ο όμιλος Λος Πινάρες ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά πως άρχισε να εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, καθώς και ότι οικοδομεί μονάδα επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Η δημοτική επιτροπή υπεράσπισης των κοινών και δημόσιων αγαθών της Τοκόα, στην οποία ανήκουν οι ακτιβιστές που καταδικάστηκαν, είχε εγκαταστήσει το 2018 καταυλισμό για να εναντιωθεί στον όμιλο που ανέλαβε την εκμετάλλευση των μεταλλείων.

Ακολούθησε αναμέτρηση με τους φρουρούς του μεταλλείου: ένας από τους διαδηλωτές τραυματίστηκε από σφαίρα, ενώ οικολόγοι αιχμαλώτισαν τον επικεφαλής ασφαλείας της επιχείρησης. Αυτοκίνητο της τελευταίας πυρπολήθηκε.

Οκτώ διαδηλωτές είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί «χωρίς νομική βάση», σύμφωνα με έκθεση της ομάδας του ΟΗΕ κατά των αυθαίρετων φυλακίσεων.

Το φυσικό καταφύγιο Μποταδέρος μετρά 34 λεκάνες απορροής υδάτων, πολύτιμα δέντρα και είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς και προκολομβιανούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα 967.550 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Μποταδέρος είχαν χαρακτηριστεί τον Αύγουστο του 2021 «προστατευόμενη ζώνη», όμως απόφαση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο ήρε την προστασία για ζώνη 2.170 στρεμμάτων όπου εγκαταστάθηκε ο όμιλος των μεταλλείων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα