back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανική κρίση: Συνάντηση Σολτς με τους ηγέτες τριών πρώην σοβιετικών κρατών

Διαβάστε επίσης

O Όλαφ Σολτς υποδέχεται σήμερα στην καγκελαρία τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής – τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνα Λαουσέντα, την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, και τον Λετονό πρωθυπουργό, Κριστιάνις Κάρινς.

Πρόκειται για τρία πρώην σοβιετικά κράτη, μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι της Μόσχας.

Πριν από τη συνάντηση, η Εσθονή Κάλας τάχθηκε υπέρ του εφοδιασμού της Ουκρανίας με όπλα προκειμένου να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, κάτι που το Βερολίνο απορρίπτει πάγια.

“Η Εσθονία είναι έτοιμη να παράσχει όπλα και πυρομαχικά για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, σε συνεργασία με τους συμμάχους μας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

H Eσθονιά ζητά πυρομαχικά από την πρώην Ανατολική Γερμανία

Η Εσθονία έχει υποβάλει αίτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για να της επιτραπεί να παραδώσει εννέα πυροβολικά στην Ουκρανία που προέρχονται από αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η συναίνεση της Γερμανίας για τη μεταφορά αυτών των κανονιών βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων είναι απαραίτητη. Η Γερμανία εξετάζει το αίτημα εδώ και εβδομάδες.

Η Σημασία των κρατών της Βαλτικής

Τα πρώην σοβιετικά κράτη -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- μαζί με την Πολωνία ανήκουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, οι πολίτες τους έχουν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο το αίσθημα ότι απειλούνται από τον ισχυρό γείτονά τους, εξ ου και η αυστηρή στάση που επιδιώκουν, απορρίπτοντας, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Δευτέρα και Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στο Κίεβο και τη Μόσχα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ουκρανό και Ρώσο πρόεδρο.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα