back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα κράτη της Βαλτικής καλούν το Βερολίνο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κρίση στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο Όλαφ Σολτς υποδέχτηκε στην καγκελαρία τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής – τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνα Λαουσέντα, την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, και τον λετονό πρωθυπουργό, Κριστιάνις Κάρινς, οι οποίοι εξέφρασαν την στήριξή τους στην Ουκρανία και την ευγνωμοσύνη τους στη Γερμανία, ζητώντας, παράλληλα, το Βερολίνο να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

O γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε τους ηγέτες των τριών πρώην σοβιετικών κρατών (μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) για τη στήριξη του Βερολίνου, παραδεχόμενος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ότι τα κράτη της Βαλτικής επηρεάζονται άμεσα από τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ρωσία. “Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των συμμάχων μας. Είμαστε δίπλα σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα”, είπε ο Σολτς.

“Η συμμαχία μας πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ”, επεσήμανε ο λιθουανός πρόεδρος.

Ο λετονός πρωθυπουργός τόνισε: “Πρέπει να επιχειρηματολογούμε έναντι του Κρεμλίνου από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας. Σε αυτό ο ρόλος της Γερμανίας είναι θεμελιώδους σημασίας. Είναι πολύ απαραίτητο η Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καθοδήγηση των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

“Οποιαδήποτε ένδειξη διχόνοιας και έλλειψης αποφασιστικότητας θα μπορούσε να στείλει λάθος μήνυμα στη Ρωσία”, επεσήμανε η εσθονή πρωθυπουργός, η οποία πριν από τη συνάντηση, τάχθηκε υπέρ του εφοδιασμού της Ουκρανίας με όπλα προκειμένου να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, κάτι που το Βερολίνο απορρίπτει πάγια.

“Η Εσθονία είναι έτοιμη να παράσχει όπλα και πυρομαχικά για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, σε συνεργασία με τους συμμάχους μας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Εσθονία έχει υποβάλει αίτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για να της επιτραπεί να παραδώσει εννέα πυροβολικά στην Ουκρανία που προέρχονται από αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η συναίνεση της Γερμανίας για τη μεταφορά αυτών των κανονιών βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων είναι απαραίτητη. Η Γερμανία εξετάζει το αίτημα εδώ και εβδομάδες.

Η Σημασία των κρατών της Βαλτικής

Τα πρώην σοβιετικά κράτη -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- μαζί με την Πολωνία ανήκουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, οι πολίτες τους έχουν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο το αίσθημα ότι απειλούνται από τον ισχυρό γείτονά τους, εξ ου και το αίτημά τους για υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι της Μόσχας, απορρίπτοντας, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Διπλωματικές κινήσεις Σολτς

Δευτέρα και Τρίτη ο γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στο Κίεβο και τη Μόσχα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ουκρανό και ρώσο πρόεδρο.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα