back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τόνγκα: Διπλασιάστηκε μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στα νησιά Τόνγκα αφού διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών, σε μια χώρα που είχε γλιτώσει από την πανδημία μέχρι την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι και την άφιξη στη χώρα βοήθειας από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας Σάια Πιουκάλα ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα, ρεκόρ για το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που μέχρι την ηφαιστειακή έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου είχε καταγράψει μόλις ένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας.

Τα δείγματα από τα τεστ που εστάλησαν στην Αυστραλία επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, σημείωσε ο Πιουκάλα.

Το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα δυσχεραίνει το έργο των διασωστών που έχουν αναπτυχθεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, η οποία ήταν πιο ισχυρή και από έκρηξη ατομικής βόμβας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πώς έφτασε η covid-19 στην Τόνγκα, όμως οι περισσότερες υποψίες στρέφονται στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια στο νησιωτικό κράτος από την Αυστραλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, παρά τους αυστηρούς κανόνες που είχαν υιοθετηθεί για την παράδοση των προϊόντων.

Αυστραλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι για το ξέσπασμα αυτό της επιδημίας δεν ευθύνεται το πλήρωμα του HMAS Adelaide, μεταξύ του οποίου είχαν εντοπιστεί κρούσματα της covid-19, τονίζοντας ότι το πλοίο δεν εκφόρτωσε τη βοήθεια που μετέφερε στο λιμάνι της Νουκουαλόφα, όπου εντοπίστηκε η πρώτη μόλυνση.

Σχεδόν το 87% των κατοίκων της Τόνγκα έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της cοvid-19, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ οι επικοινωνίες παραμένουν ασταθείς στο αρχιπέλαγος καθώς από την έκρηξη έσπασε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Τόνγκα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Tonga Cable Limited διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι το πλοίο που έχει αναλάβει την επιδιόρθωση της βλάβης έχει εντοπίσει το σημείο όπου έχει σπάσει το καλώδιο, αλλά οι ζημιές είναι σοβαρότερες από αυτές που πίστευαν.

Οι επικοινωνίες δεν αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί πλήρως πριν τις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα