back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «απορρίπτει» τα επικριτικά συμπεράσματα έκθεσης του στρατού

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο τα συμπεράσματα αποχαρακτηρισθείσας έκθεσης του στρατού τα οποία συνόψισε η εφημερίδα Washington Post και στα οποία επικρίνεται ο Λευκός Οίκος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

«Όχι, όχι, δεν μου είπαν αυτό», απάντησε ο αρχηγός του κράτους ερωτηθείς από δημοσιογράφο του NBC σχετικά με το κείμενο, που βασίζεται στις μαρτυρίες διαφόρων αξιωματικών. Οι στρατιωτικοί προσάπτουν στον Λευκό Οίκο πως βρισκόταν «σε άρνηση» σχετικά με όσα συνέβαιναν στη χώρα της Ασίας πριν από τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων τον περασμένο Αύγουστο.

«Δεν υπήρχε καλή στιγμή για να φύγουμε» από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν απορρίπτει τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στη συνέντευξη στο δίκτυο, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες, «Ναι (…). Τα απορρίπτω».

Η Ουάσινγκτον Πόουστ αναφέρθηκε χθες Πέμπτη στην εσωτερική έκθεση του στρατού που αποχαρακτηρίστηκε κατόπιν αιτήματός της. Το κείμενο, έκτασης 2.000 σελίδων, βασίζεται σε όσα είπαν στρατιωτικοί.

Ορισμένοι εξ αυτών προσάπτουν στην προεδρία πως αψήφησε τις προειδοποιήσεις του στρατού και αποθάρρυνε τις προσπάθειες του Πενταγώνου να αρχίσει η επιχείρηση εκκένωσης πολύ πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Κατά την εφημερίδα, γίνεται λόγος επίσης περί χαοτικής διαχείρισης της επιχείρησης απομάκρυνσης των αμερικανών πολιτών και των Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, εν μέσω αληθινής πλημμύρας αιτημάτων από διάφορες πλευρές – τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, ενώσεις βετεράνων, ΜΜΕ κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα