back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύριο οι απολογίες των 7 συλληφθέντων στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων

Διαβάστε επίσης

Τα ανείπωτα βασανιστήρια που βίωναν καθημερινά και επί χρόνια εκατοντάδες ηλικιωμένοι, αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης στην ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων. Σωματική και ψυχολογική βία, στέρηση τροφής – μόλις 0,5 ευρώ το ημερήσιο κόστος σίτισης ανά ηλικιωμένο – χορήγηση ισχυρών ψυχοφαρμάκων.

Οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αναμένεται να απολογηθούν αύριο Σάββατο. Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα, Παρασκευή, τέσσερις από αυτούς και αύριο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή αύριο.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.

Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι επτά συλληφθέντες αφορούν το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου 2009 έως 5 Μαΐου 2021. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται, εκτός από τους συλληφθέντες, ακόμη 29 άτομα.

Στην δομή – κολαστήριο έχουν σημειωθεί 73 θάνατοι φιλοξενούμενων μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο και το κατηγορητήριο που επικρέμαται αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, διά παραλείψεως ανθρωποκτονία τελεσθείσα και σε απόπειρα.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι επώνυμες μαρτυρίες του 76χρονου Χρήστου Δερμιτζάκη και της συζύγου του, οι οποίοι μίλησαν στην ιστοσελίδα neakriti για τις τραγικές εμπειρίες που βίωσαν, ο πρώτος ως φιλοξενούμενος της μονάδας και η δεύτερη ως επισκέπτρια . Ο κ. Δερμιτζάκης χρειάσθηκε να φιλοξενηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Υποσιτισμός,  βασανιστήρια , άσκηση βίας , άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα – μαρτυρία στο neakriti.gr :«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα», λέει  ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης.

Είχε την ατυχία να μπει προσωρινά, ευτυχώς, στη δομή, λόγω προβλήματος υγείας  της συζύγου του που έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείριση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τα παιδιά του, εργαζόμενα, με βαρύ πρόγραμμα, ήταν δύσκολο να τον κρατήσουν κοντά τους για φροντίδα κι έτσι αποφάσισαν από κοινού να φιλοξενηθεί στην εν λόγω μονάδα. Κατέβαλαν όλη τη σύνταξη του 76χρονου, συνολικά 800 ευρώ, ενώ πλήρωναν από την τσέπη τους και τα φάρμακα του, το κόστος των οποίων ανερχόταν στα περίπου διακόσια ευρώ.

Ο κ. Χρήστος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγο του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».

Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Ελένη Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπο της. «Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. Ελένη με δέσανε. Ρωτούσα: Γιατί δέσατε τον άντρα μου; Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».
«Δίπλα στην είσοδο με είχαν κάτσει και με είχαν δέσει για να μην κουνιέμαι. Στο χώρο που μας έκαναν μπάνιο, ήταν στοίβα οι πετσέτες από προηγούμενους ασθενείς, βρεγμένες. Λέω ρε παιδιά με αυτές θα σκουπιστώ; Αν σου αρέσει μου έλεγαν. Αν δε σου αρέσει τα παράπονα σου στη διευθύνουσα» είπε ο κ. Χρήστος που ξαπλωμένος σε ένα φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού του πια, μέσα στη θαλπωρή, θυμάται τον εφιάλτη του.

Στα 76 του χρόνια όσα βίωσε το εφιαλτικό εκείνο τρίμηνο θα τον ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής του: «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν «αυτά είναι ,δεν έχουμε άλλο». Για πρωινό μας έφερναν σκέτο τσάι ή γάλα και μας έπιανε κόψιμο. Τέτοια πείνα δεν είχα ζήσει ξανά» έλεγε ο κ. Χρήστος, χωρίς να προλαβαίνει τις σκέψεις του.

Μάρτυρας μιας κατάστασης αποκρουστικής που καμιά σχέση δεν έχει με τον ανθρωπινό πολιτισμό περιγράφει στο kathimerini.gr μία πρώην υπάλληλος της δομής η οποία εργάσθηκε εκεί για έξη μήνες και έχει δώσει κατάθεση στις Αρχές Άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων , άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας , στέρηση τροφής, εγκληματική έλλειψη ιατρικής βοήθειας αδιαφορία και στα πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης.

«Εργάστηκα στο ίδρυμα για έξι μήνες. Όσο ήμουν εκεί σπάνια έβλεπα γιατρό ή φυσικοθεραπευτή. Ο γιατρός ερχόταν μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Οι νοσηλεύτριες συζητούσαν μεταξύ τους τι αγωγή να κάνουν στους ασθενείς Επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν ανεπαρκές. Δεν είχαν πτυχίο από ΤΕΙ Νοσηλευτικής που πρέπει, αλλά από άλλες σχολές, κατώτερες. Δεν είχαν τη σωστή ειδίκευση και κρατούσαν τη ζωή των ανθρώπων στα χέρια τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγκληματική ήταν και η οργανωμένη στέρηση φαγητού από τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους , παρά τα υπέρογκα ποσά που πλήρωναν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. «Το φαγητό ήταν πολύ φτωχό. Τους έδιναν νερόβραστο φαγητό χωρίς λάδι. Δεν τους έδιναν ούτε καν ένα ολόκληρο φρούτο. Έπαιρναν ένα πορτοκάλι, το έκοβαν σε κομμάτια και τους τα μοίραζαν. Τους έδιναν ένα, δύο κομματάκια. Δεν ενδιαφερόντουσαν καθόλου. Ούτε τηλεόραση τους είχαν, ούτε τους προσέγγιζαν ανθρώπινα προκειμένου να τους φτιάξουν έστω την ψυχολογία καταλήγει η  πρώην εργαζόμενη στην Δομή.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα